Extra filters voor houtpelletinstallatie Punt Sniep

Projectontwikkelaar ABC Nova en gemeente Diemen gaan samen investeren in elektrostatische filters voor de houtpellet installatie van Punt Sniep. Met dit innovatieve systeem wordt de uitstoot van fijnstof tot een minimum beperkt, vergelijkbaar met een centraal opgestelde gasketel. Beide partijen betalen 57.000 euro om dit mogelijk te maken. 

Bij Punt Sniep worden momenteel 202 appartementen en een horecavoorziening gebouwd. Het project is in november van dit jaar klaar. Punt Sniep is volledig aardgasvrij en is in 2016 gegund aan ABC Nova omdat zij een plan presenteerde dat voldeed aan hele strenge duurzaamheidsnormen. Zo worden de woningen uitstekend geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. De appartementen en horecavoorziening worden van warmwater en warmte voorzien door middel van een centraal opgestelde houtpellet installatie. 

Omdat de kijk op het gebruik van houtpellets sinds 2016 behoorlijk is veranderd, is wethouder Lex Scholten namens het college van b en w al langere tijd in overleg met projectontwikkelaar ABC Nova, verhuurder Vesteda en de bouwer van de houtpellet installatie Eteck. De partijen zijn overeengekomen dat het college samen met ABC Nova extra elektrostatische filters in de houtpellet installatie gaat aanbrengen zodat de uitstoot van fijnstof nog verder wordt beperkt. Dit is vergelijkbaar met de fijnstofuitstoot van een centraal opgestelde aardgasketel. De CO2 uitstoot is door het gebruik van houtpellets en de zeer efficiënte verbranding al 50% minder ten opzichte van aardgas. 

Het college heeft vooruitlopend op landelijk beleid besloten bij toekomstige nieuwbouwprojecten houtpellet installaties niet meer toe te staan.

Afbeelding appartement Sniep