Controle bandenspanning in Diemen: bij 93% was het te laag

Bezoekers van het afval brengstation in Diemen konden op 10 november hun auto bandenspanning controleren. De medewerkers van de organisatie Band op Spanning hebben de bandenspanning bij 41 Diemense auto’s gecontroleerd. Bij 38 auto’s (93%) was de bandenspanning te laag en 3 banden bleken lek te zijn. De komende drie maanden levert deze actie in Diemen 214 liter brandstofbesparing op en een vermindering van 719 kg CO2 uitstoot. Ook wordt bespaard op vervanging van banden en uitstoot van fijnstof door bandenslijtage. Zo’n 1,5% van de hoeveelheid fijnstof in de lucht is afkomstig van bandenslijtage.

Bij de actie maakt organisatie Band op Spanning gebruik van een slimme bandenpomp die rekening houdt met de temperatuur van de band. Autorijden met je banden op de juiste spanning is veiliger, zuiniger en beter voor het milieu. De juiste spanning zorgt voor een kortere remweg en kleinere kans op slip, minder brandstofverbruik, minder verkeerslawaai en minder slijtage van de band. Dat levert automobilisten al snel 100 euro per jaar op. Toch rijdt zo’n 60 procent van de Nederlanders rond met te slap opgepompte banden. Redenen genoeg om je banden elke twee maanden lucht te geven.

Daarom is onlangs de campagne ‘Geef je banden lucht’ gestart, om automobilisten met radiospotjes en informatie bij tankstations, op schermen langs de snelweg, in navigatie apps, online op social media en op verschillende websites te wijzen op de voordelen van een vers opgepompte band. Banden op de juiste spanning is voor zowel brandstofauto’s als elektrische auto’s van belang.
In Nederland zijn er verschillende teams van organisatie Band op Spanning actief om banden gratis op de juiste spanning te brengen en voorlichting te geven over het belang van een goede bandenspanning en tweemaandelijkse controle. 

Check elke twee maanden

De helft van alle Nederlanders checkt zijn bandenspanning minder dan 3 keer per jaar, terwijl iedere twee maanden wordt aanbevolen. 42 procent weet dat bandenspanning het best gemeten kan worden wanneer de banden koud zijn, maar 20 procent denkt onterecht dat dit het beste kan als de banden warm zijn. Met een slimme bandenpomp wordt rekening gehouden met de temperatuur van de band. Er is een overzicht  waar alle slimme bandenpompen te vinden zijn. 

Over de campagne

De campagne ‘Geef je banden lucht’ is een initiatief van verschillende partijen zoals het Ministerie I&W, VACO, RAI Vereniging, ANWB, BOVAG, RECYBEM, Band op Spanning, Milieu Centraal en VNA om het gedrag van de automobilist veranderen. De ambitie is dat iedere automobilist elke twee maanden de banden van de auto controleert op beschadigingen en op de juiste spanning brengt. Dan rij je immers veiliger, zuiniger, stiller en schoner.
Bij de actie band op spanning in Diemen is gebruik gemaakt van 50% subsidie door het ministerie van I&W.