FAQ studenten - coronamaatregelen (15 april 2020, 14:00 uur)

Iedereen moet zich houden aan de corona maatregelen. Dat is nodig om de bestrijding van corona tegen te gaan en om de druk op de zorgcapaciteit te beperken. Hoe kun je deze regels toepassen als bewoner van een studentenhuis? We hebben de meest gestelde vragen daarover op een rij gezet.

Mag ik in mijn studentenhuis samen zijn met mijn huisgenoten? 

Ja, dat mag, maar vermijd zoveel mogelijk sociale contacten. Houd ook hier zo veel mogelijk afstand van elkaar, waar mogelijk 1,5 meter. Dat geldt ook voor balkons, terrassen en privé-tuinen.

Geldt de regel voor de 1.5 meter afstand tussen mensen als je buiten bent ook voor huisgenoten?

Ja omdat samenwonende studenten in de noodverordening niet worden aangemerkt als gezamenlijke huishouding, gelden de normale regels: buiten niet meer dan twee personen bij elkaar en 1,5 meter afstand houden.

Mogen we als groep op de stoep of het plein voor ons huis zitten?

De stoep of het plein behoren tot de openbare ruimte. Hier geldt voor groepen van 3 personen of meer de vereiste afstand van 1.5 meter tot elkaar. Aangezien samenwonende studenten in de noodverordening niet worden aangemerkt als gezamenlijke huishouding, moeten ook jullie je in de openbare ruimte aan de 1.5 meter afstand houden.

Bovendien zijn samenkomsten verboden, ook als men 1.5 meter afstand houdt. Het gaat dan vooral om samenkomsten die georganiseerd worden of waarbij men afspreekt om bijeen te komen. Spontane samenkomsten kunnen hier ook toe gerekend worden.

Kan ik gebruik maken van de gemeenschappelijk ruimtes als ik verkouden of andere klachten heb?

Probeer dat zoveel mogelijk te voorkomen en houd je in ieder geval altijd aan de afstand van 1.5 meter. Ben je veel bij elkaar in gemeenschappelijke ruimtes en heeft iemand klachten? Dan moet ook de rest van de bewoners thuisblijven om eventuele verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Want er zijn aangescherpte maatregelen voor thuisisolatie en gezins quarantaine. Kijk voor alle maatregelen op website van het RIVM.

Hoeveel mensen mag ik op bezoek hebben?

Zolang er niemand verkouden is of andere klachten heeft, mag je maximaal 3 personen op bezoek hebben. Beperk het aantal sociale contacten, houd ze in een kleine bekende kring. En ook hier geldt de regel van 1.5 meter afstand van elkaar.

Mogen huisgenoten ook mensen op bezoek hebben als ik visite heb?

Ja, maar zorg er dan wel voor dat je in verschillende ruimtes bent. Het is uiteraard niet de bedoeling dat een huis vol raakt omdat iedereen 3 personen op bezoek heeft die in gezamenlijke ruimtes komen. Ga hier met gezond verstand mee om en houd je aan de algemene afspraken van afstand houden en het verbod op samenkomsten. Bij excessen kan worden opgetreden.

Mogen we een huisfeestje geven met alleen de mensen uit ons eigen huis?

Dat is niet verstandig, omdat het praktisch lastig is om de 1.5 meter afstand te houden. 
Als je alleen met je huisgenoten samen bent, dan kun je ook een leuke avond voor elkaar organiseren. Echter kan het voor omwonenden en passanten die niet weten dat jullie bijvoorbeeld met 10 studenten wonen, overkomen alsof je een feestje hebt met bezoekers. Dit kan verwarring en irritatie oproepen, realiseer je dit goed en houd daar rekening mee.

Kunnen we een boete krijgen als er teveel mensen op bezoek zijn?

Ja, politie en gemeentelijke handhavers kunnen een boete van 390 euro geven als bij samenkomsten meer dan 3 mensen op bezoek zijn en ze zich niet houden aan de 1.5 meter afstand. Hierbij kijken ze naar de situatie ter plekke. Politie en handhavers beoordelen op dat moment wat ze doen. Het dringende advies is: toon je gezonde verstand, neem verantwoordelijkheid en houd afstand.