Hulp voor ouderen, jongeren en volwassen

Hier vind je een overzicht van alle hulp voor ouderen, jongeren en volwassenen.

Jeugdperspectieffonds

Om jongeren van wie de ouders een laag inkomen hebben in deze lastige tijd een steuntje in de rug te kunnen geven, heeft de gemeente Diemen een tijdelijk Jeugdperspectieffonds in het leven geroepen. 

Het Jeugdperspectieffonds is, net als het Jeugdfonds Sport en Cultuur, bedoeld voor thuiswonende jongeren tot 18 jaar waarvan de ouders een inkomen hebben tussen de 100% tot 140% van de bijstandsnorm en die geen bijstandsuitkering hebben. Voor ouders met een bijstandsuitkering is er de DOE MEE-regeling voor kinderen.

Het uitvoeringsplan voor het Jeugdperspectieffonds wordt de komende tijd verder uitgewerkt. Welzijn Diemen neemt daarna de uitvoering voor haar rekening. 

Per jongere kan maximaal 300 euro worden ingezet voor iets dat bijdraagt aan hun persoonlijk welzijn of waardoor zij maatschappelijk mee kunnen doen. Dat kan iets heel praktisch zijn, zoals inrichting van een slaapkamer zodat online lessen thuis beter gevolgd kunnen worden, of een activiteit. Daarnaast is het voor Welzijn Diemen ook mogelijk om groepsactiviteiten te organiseren vanuit het Jeugdperspectieffonds.

Ouders en jongeren kunnen niet zelf een beroep doen op het Jeugdperspectieffonds. Het budget wordt ook niet overgemaakt aan ouders of jeugdigen zelf. Uitgaven worden in overleg met ouders en jeugdige door Welzijn Diemen gedaan en dus direct besteed bij een ondernemer, organisatie of vereniging. Alle uitgaven worden zo veel mogelijk lokaal gedaan. Zo worden tegelijkertijd Diemense ondernemers, organisaties en verenigingen gesteund die ook lijden onder de coronapandemie.

Stichting Welzijn Diemen (SWD)/ Diemen voor elkaar

De locaties van SWD zijn momenteel gesloten. Wel is SDW nog steeds telefonisch bereikbaar en bieden zij hulp waar het kan. Zij richten zich hierbij voornamelijk op ouderen en kwetsbare inwoners van Diemen. Zij bieden onder andere de Maaltijdservice, buurthulpdienst etc. Bellen kan op telefoon: 020 695 37 83 of kijk op de website.

MaDi Diemen voor maatschappelijke hulp of vragen

U kunt ook terecht bij MaDi Diemen voor maatschappelijke hulp. Bellen kan op alle werkdagen naar telefoon (020) 31 44 700.

MEE (voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking)

Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mensen met autisme, hun naasten, maar ook ouderen en andere kwetsbare mensen kunnen het extra moeilijk hebben in deze tijd. MEE biedt hulp bij allerlei vragen of een luisterend oor. Bellen naar MEE kan naar telefoon (020) 51 27 272 of per e-mail: informatie@mee-az.nl. Zie ook de website.

Corona en mentale gezondheid

We kunnen ons voorstellen dat de huidige corona virus invloed heeft op je dagelijks leven als ook dat van je naaste met psychische- en/ of verslavingsproblemen. Je kunt hiervoor terecht bij Arkin. Wil je een telefonisch adviesgesprek? Bellen kan naar telefoon (020) 59 01 330 bereikbaar maandag t/m vrijdag 09:00-17:00 uur of mailen naar: preventie@arkin.nl.

Appen of sms’en

App of sms naar onderstaande nummers, dan word je teruggebeld:

  • Telefoon: (06) 158 22 594 voor ondersteuning van familie en naasten & bij rouw
  • Telefoon: (06) 119 17 101 voor ondersteuning rondom stress, somberheid en angst. Bereikbaar maandag t/m donderdag 09:00-17:00 uur

De gesprekken kunnen gevoerd worden in het Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans/Arabisch.

Centrum voor Levensvragen

Het Centrum voor Levensvragen Amsterdam – Diemen biedt je de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek. Er zijn geen kosten verbonden aan deze gesprekken. We hanteren op dit moment een maximum van vijf gesprekken.
Bel op werkdagen (06) 472 00 201 of stuur een e-mail naar info@centrumvoorlevensvragenamsterdam.nl. Zie ook de website.