Tips voor de Diemense jeugd (20 april 2020)

 Ook voor onze kinderen en jongeren is het een lastige tijd. Thuis onderwijs krijgen, je vrienden en vriendinnen minder zien en vaak binnen zijn. De verveling kan soms toeslaan. Daarom hebben wij als gemeente enkele tips voor onze jeugd (en hun ouders) op een rij gezet. Leuke activiteiten voor nu en voor ná de coronacrisis.

Masterclasses

Een escaperoom maken in jouw eigen huis? Een game bouwen? Het Klokhuis heeft een aanbod van masterclasses. Kijk eens op de website van het Klokhuis.

Berenjacht

Al op berenjacht geweest? In heel Diemen hebben mensen beren voor hun raam geplaatst. Hoeveel beren kan jij tellen? Klik op de plattegrond waar je de beren kunt vinden. 
Voor kinderen uit de middenbouw kan je de speurtocht ook interessanter maken. Kijk hiervoor op de websitevan de Klas van juf Linda.

Workshops

Team Talento bied online leuke workshops aan. Het gebruik van Team Talento is gratis zolang de scholen gesloten zijn in verband met het coronavirus.

Ontdekkingsreis door de natuur

Staatsbosbeheer heeft tips voor een ontdekkingsreis door de natuur rond je eigen huis.

Ruimtevaart

Lessen, activiteiten en informatie ovr de fascinerende wereld van de ruimtevaart. Voor álle kinderen, ouders en leerkrachten van Nederland. Elke dag nieuwe content! Kijk op de website van Thuis in de ruimte.nl

Bibliotheek

Onze bibliotheek, de OBA, heeft een uitgebreid online aanbod voor de jeugd.

Leuke activiteiten thuis

Via Kidsproof.nl vind je heel veel blogs en filmpjes met leuke activiteiten voor thuis.

Zelf een quiz maken

Het spelen van een Kahoot quiz is een gezellig, leerzaam en modern idee! De website van Juf Maike laat je zien hoe je het kunt maken en geeft je tips voor leuke quizjes die er al op staan.

Op YouTube staat ook een leuk filmpje hoe je zelf een quiz kan maken.

Fotoshoot

Haal de verkleedkist weer eens tevoorschijn en maak samen grappige accessoires voor bij gekke outfits. Maak vervolgens foto's van alle geweldige combinaties. Ook leuk is het om op grote vellen papier of oud behang een grappige achtergrond te maken om voor te poseren.

Proefjes doen

Zelf proefjes doen thuis? Tips vind je op de website van Proefjes.nl

Kinderpodcasts

Via de website van Kinderpodcasts.nl vind je veel leuke podcasts voor kinderen.

Artis

In deze tijd kunnen we helaas geen bezoekje aan Artis brengen. Op de website van Artis kun je wel interessante verhalen leven over bijvoorbeeld de dieren en de natuur in Artis.

Thuis een beroemd kunstwerk namaken

Maak een beroemd kunstwerk na met attributen in huis en post deze op Instagram Tussenkunstenquarantaine.

Diemen voor elkaar

Via het platform van Diemen voor Elkaar kan iedereen hulp aanbieden of hulp vragen. Ook jongeren kunnen daar aanbieden iets voor een ander te doen.

Talentenfabriek

Stichting Welzijn Diemen heeft online activiteiten voor kinderen onder de naam de Talentenfabriek via YouTube en Instagram.

Online gymlessen

Gymmeester Roderick van De Noorderbreedt geeft online gymlessen die leuk zijn om thuis samen te doen. Kijk op zijn Instagram.

Speel karaoke

Voor wie geen Wii karaoke heeft .............. Op YouTube staan veel karaoke liedjes. Leuk om (samen) te zingen!

Kleurplaat Diemo

Helaas kan Diemo dit jaar zijn verjaardag niet met alle kinderen op het Diemerplein vieren. Wil je Diemo toch blij maken dan kun je in het winkelcentrum Diemerplein een kleurplaat meenemen en deze zo mooi mogelijk inkleuren. Als je de kleurplaat daarna in de rode brievenbus stopt, die in het winkelcentrum staan, maak je kan op een leuke prijs!

Online Rijksmuseum

Online is er voor families en kinderen genoeg te beleven in het Rijksmuseum! Duik in de collectie, ga zelf lekker aan de slag of dompel je onder in een magazine.

Natuur bij je thuis

Natuurmonumenten brengt de natuur bij je thuis! Zo zijn 19 bijzondere natuurgebieden virtueel te bezoeken via Google Street View en kan je de nesten zien van diverse vogels.

Disco!

Doe allemaal je coolste discokleding aan, doe de gordijnen dicht, zet de muziek keihard aan en met z'n allen door de kamer. Ook leuk is het om hier een playbackshow of een eigen versie van The Voice van te maken.

Freek Vonk

Les krijgen van bioloog, hoe cool is dat? Op zijn website deelt Freek Vonk filmpjes, die hij ook op YouTube deelt. Hij heeft ook een filmpje gemaakt over wat Corona nou precies is. Natuurlijk op de voor hem bekende manier.

Houd een voorstelling met elkaar

Laat iedereen een bijdrage doen. Geef iedereen de tijd om iets leuks voor te bereiden: een dansje, liedje, verhaaltje, een kunstwerk presenteren, etc. En doe zelf ook lekker mee.

Onderzoek

Met het Smart Kids Lab onderzoek je met zelfgemaakte meetinstrumenten water, geluid, lucht, aarde en licht. Hoe schoon is de lucht, hoeveel microben zitten er in de grond, dat soort vragen.

Programmeren

Leren programmeren is ook super nuttig en het stimuleert creatief denken. Met de MIT apps Scratch (vanaf 8 jaar) en Scratch Junior (vanaf 5 jaar) leren kinderen programmeren. Voor wat oudere kinderen is er Code, ontwikkeld door Bill Gates en Mark Zuckerberg.

Veel plezier!