Update Coronacrisis (21 april 2020, 16:00 uur)

Er zijn de afgelopen periode veel maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die maatregelen betekenen ook veel voor Diemen. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van Rijksoverheid.
Important information in English about the coronavirus and the measures that are taken, is available at https://www.amsterdam.nl/en/news/coronavirus-infection-amsterdam/ 
Hieronder een update over de coronacrisis in Diemen.

Boodschap burgemeester, kinderburgemeester en kinderminister over de coronacrisis
De coronacrisis raakt iedereen, ook de kinderen in Diemen. Burgemeester Boog, kinderburgmeester Emilie van Mens en kinderminister Nilaya Holwijn geven de Diemense kinderen een steuntje in de rug én ze hebben tips om deze lastige tijd door te komen. Het filmpje is via het YouTube-kanaal van de gemeente te bekijken: https://youtu.be/CxUTTwtvHfE 
Om de Diemense kinderen verder te wijzen op leuke activiteiten voor nu en voor ná de coronacrisis is er op de website een overzicht met tips voor de jeugd (en hun ouders) opgenomen.

Dodenherdenking op 4 mei in Diemen

De Dodenherdenking is voor veel mensen in Nederland een zeer belangrijk moment in het jaar. Zeker dit jaar, nu het 75 jaar geleden is dat ons land werd bevrijd. Dat maakt het extra pijnlijk dat de herdenking niet op de traditionele manier kan plaatsvinden. In plaats van samen de doden te herdenken, doen we dat nu dit jaar thuis.
Toch zullen we in Diemen de Dodenherdenking niet ongemerkt laten passeren. Er zal dit jaar op 4 mei overdag een zeer bescheiden ceremonie zonder publiek plaatsvinden. Een kleine afvaardiging van het college van B&W en van het comité Diemen 1940-1945 zal bloemen leggen bij het monument bij het gemeentehuis. Daarbij kunnen helaas wegens de corona-maatregelen geen anderen aanwezig zijn. De overige kransen en bloemen die normaal gesproken gelegd worden, zullen door de gemeente neergelegd worden bij het monument.
Van de korte plechtigheid en van de toespraken van burgemeester Boog en van de voorzitter van het Comité Diemen 1940-1945, mevr. Kronenberg, zal een videoregistratie worden gemaakt. Die zal op 4 mei vanaf 19.00 te zien zijn via de website van Studio DMN (www.studiodmn.nl) en via de communicatiekanalen van de gemeente.
Het Nationaal Comité heeft alle blazers van Nederland opgeroepen om om 19.58 uur het Taptoesignaal mee te spelen vanuit huis. Verder is de uitnodiging om na de twee minuten stilte het Wilhelmus thuis mee te zingen. De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS. In navolging van het Nationaal Comité roept burgemeester Boog de inwoners van Diemen op om op 4 mei de Nederlandse vlag de gehele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers.

Corona-special met extra veel informatie voor gezinnen

Door de coronacrisis zitten ouders en kinderen vrijwel de hele tijd samen thuis. Dat zal de komende tijd ook nog wel zo blijven. Vaak gaat het goed, maar het is best lastig als alles door elkaar loopt: werk, school, opvoeding en vrije tijd. Veel ouders zitten met vragen over hoe ze het beste om kunnen gaan met de huidige situatie. Gemeente Diemen informeert nu ter ondersteuning van ouders en kinderen in Diemen alle gezinnen met een speciale digitale krant met praktische tips en informatie over activiteiten, initiatieven en ondersteuningsmogelijkheden.
De krant wordt deze week via de scholen en kinderopvangorganisaties verspreid.