Update coronacrisis (29 april 2020, 16:00 uur)

Er zijn de afgelopen periode veel maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die maatregelen betekenen ook veel voor Diemen. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van www.rijksoverheid.nl
Important information in English about the coronavirus and the measures that are taken, is available at the website of Amsterdam.

Koningsdag anders

Al meer dan zes weken zitten we zoveel mogelijk thuis, ook in Diemen. We werken en ontspannen thuis, we proberen thuis gezond en fit te blijven, we eten en drinken thuis, zelfs Koningsdag vierden we afgelopen maandag thuis. Dat lukte in Diemen prima. De meeste mensen hielden zich aan de spelregels, maar er zijn met name in het weekend toch ook behoorlijk wat boetes uitgedeeld.

Verruiming maatregelen

Het leven met de corona-maatregelen kost moeite. Burgemeester Boog: ‘Logisch dat iedereen weer zijn of haar normale leven terug wil, ook in Diemen. We willen weer gewoon aan de slag, vrienden en familie weer eens stevig vasthouden, erop uit en de simpele dingen doen die twee maanden geleden nog zo vanzelfsprekend waren. Kortom, we willen gewoon weer kunnen gaan en staan waar we willen. Maar helaas zit dat er voorlopig nog niet in. De strenge maatregelen van de afgelopen weken hebben wel tot een daling van het aantal besmettingen en ernstig zieken geleid, maar voor onszelf, voor onze oudere, kwetsbare naasten én voor alle artsen, verplegers en verzorgers moeten we een nieuwe uitbraak koste wat kost voorkomen. Daarom verandert er voor de meeste mensen op korte termijn nog weinig of niets. Vrijwel alle beperkingen blijven van kracht en we zullen ook in Diemen blijven toezien op naleving van de regels. Toch is er ook goed nieuws: er vindt nu enige verruiming plaats, om te beginnen met onze kinderen. Daar ben ik blij om.’

Scholen, kinderopvang

Vanaf 11 mei mogen basisschoolleerlingen weer naar school en de buitenschoolse opvang gaat weer open. De scholen en kinderopvangorganisaties in Diemen zijn druk doende zich daar nu op voor te bereiden en zullen ouders en kinderen zelf op de hoogte houden.

Sport

Kinderen mogen onder begeleiding ook weer samen buiten sporten. Voor kinderen vanaf 13 jaar tot en met 18 jaar geldt daarbij dat ze bij het sporten anderhalve meter afstand van elkaar houden. 
In Diemen betekent dat dat sportpark De Diemen en aantal andere buitensportaccommodaties weer worden geopend. De door de gemeente geplaatste hekken en borden blijven wel staan zodat de mogelijkheid er is om de accommodatie na gebruik weer af te sluiten. Officiële wedstrijden zijn verboden. Ouders mogen zich niet aan de zijlijn of op het park bevinden. Kantine en kleedkamers blijven gesloten, de toiletten zijn wel toegankelijk. 

  • Met ingang van 29 april 2020, beginnen manege De Eenhoorn, voetbalclub SV Diemen, hockeyclub Diemen, honkbalclub TIW Survivors en tennisclub ATVD weer met hun activiteiten voor de jeugd.
  • Zaterdag 2 mei gaat tennisclub TVDZ weer van start
  • Korfbalclub DKV Victoria begint volgende week
  • Handbalclub SV Zeeburg in de loop van de week.

De clubs houden zelf hun leden op de hoogte.

De mogelijkheden om kinderen via de buurtsportcoaches sport in de wijken aan te bieden wordt momenteel door de stichting Welzijn Diemen in kaart gebracht. Ook het gebruik van voorzieningen in de openbare ruimte door binnensportverenigingen wordt bekeken. Daarover volgt binnenkort nadere berichtgeving. 
Voor de Cruyff Court en de fitnesstoestellen in De Omloop, de voetbalkooien, de trapveldjes en de skatebaan in Diemen Noord wordt gekeken of deze toegankelijk kunnen worden of afgesloten moeten blijven. In ieder geval blijven de nu al geldende gedragsregel van 1,5 m afstand houden en het verbod op groepsvorming zonder afstand houden van kracht.

Diemen Hou Vol

In de coronatijd kunnen we allemaal wel eens een steuntje in de rug gebruiken, ook in Diemen. Dat kan door elkaar via social media een kort bemoedigend bericht te sturen. Dat kan door je eigen HouVol-hart te maken met de Diemense hartenkreetgenerator. 
Maak je eigen hartenkreet in drie gemakkelijke stappen  en stuur die naar wie jij aan wil moedigen om vol te houden of een hart onder de riem wil steken. Of deel je persoonlijke kreet op social media met de hashtag #DiemenHouVol. Zo laat je aan heel Diemen zien, dat we elkaar ondersteunen in deze moeilijke tijd. Op deze manier kunnen we ook tips en suggesties uitwisselen. De leukste, liefste, ontroerendste berichten met #DiemenHouVol nemen we wekelijks op op een speciale DiemenHouVol-pagina in het DiemerNieuws.

Diemen leest voor – deel 2

Ook de jongste inwoners van Diemen krijgen aandacht tijdens de coronacrisis. Boeken lenen gaat wat moeilijker en hun ouders zijn erg druk om alles thuis goed te combineren. Daarom zijn we begonnen verhalen voor te lezen voor hen. Eerder las burgemeester Boog een verhaal voor, nu leest wethouder Klaasse het verhaal 'De Gruffalo' van Julia Donaldson en Axel Scheffler voor. Het is de bedoeling dat de serie wekelijks een volgende editie krijgt. Het voorlezen is te vinden op het YouTube-kanaall van de gemeente. 

Ruim 100 afvalgrijpers uitgereikt

Mede omdat mensen nu meer thuis zijn, zien we op sommige plekken in Diemen volle prullenbakken en meer zwerfafval. Dat levert veel klachten op. Waar het kan ruimt de gemeente dat op. Ook deden we het aanbod aan bewoners om een afvalknijper thuis te brengen, zodat ze tijdens het dagelijkse ommetje zwerfvuil kunnen prikken. Inmiddels hebben daar al meer dan 100 inwoners een aanvraag voor gedaan. Dat heeft op allerlei plekken in Diemen zichtbaar resultaat. Wie mee wil helpen Diemen schoon te houden kan zich melden bij het klant contact centrum van de gemeente via (020) 31 44 888.