Update coronavirus (8 april 2020, 16:00 uur)

Er zijn de afgelopen periode door het kabinet veel maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die maatregelen betekenen ook veel voor Diemen. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van http://www.rijksoverheid.nl/
Important information in English about the coronavirus and the measures that are taken, is available at https://www.amsterdam.nl/en/news/coronavirus-infection-amsterdam/

Supermarkten mogen langer open op Goede Vrijdag

De Diemense supermarkten die dat willen, mogen op Goede Vrijdag 10 april 2020 langer open zijn. Ze hoeven die dag pas om 21:00 uur hun deuren te sluiten. De reden is dat op die manier de drukte voor Pasen beter verspreid kan worden. Daardoor kunnen de wachtrijen kleiner zijn en is het makkelijker om de vereiste 1,5 meter afstand te bewaren. Voor de andere dagen gelden de reguliere openingstijden.

Publieksinformatienummer 0800-1351

Het coronavirus leidt tot veel vragen, ook over de gevolgen voor Nederland. Voor veel gestelde vragen is er de website van de rijksoverheid, maar er is ook een telefoonnummer om vragen te stellen. Dagelijks zitten er zo’n 125 ‘agents’ klaar, die samen meer dan 5.000 telefoontjes hebben beantwoord. Deze week is het callcenter van 0800-1351 weer volop bereikbaar met openingstijden van 08:00 uur tot 20:00 uur. Deze tijden gelden tot en met maandag 2e Paasdag.

Bij een wachtrij van langer dan vijf minuten krijgen bellers een keuzemenu met antwoorden op de meest gestelde vragen. Hebben ze een andere vraag, dan blijven ze aan de lijn en worden ze zo snel mogelijk te woord gestaan. Na sluitingstijd blijven bellers het keuzemenu horen.

Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid

Vanwege de coronacrisis heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een nieuwe regeling geïntroduceerd, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De NOW is bedoeld om werkgevers die te maken hebben met omzetverlies tegemoet te komen. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers met een vast en met een flexibel contract doorbetalen. De NOW komt in plaats van de regeling voor werktijdverkorting. De regeling wordt uitgevoerd door UWV. Sinds deze week is het NOW-loket open voor werkgevers, kijk daarvoor op http://www.uwv.nl/.