Update coronavirus (9 april 2020, 16:00 uur)

Er zijn de afgelopen periode door het kabinet veel maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die maatregelen betekenen ook veel voor Diemen. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van http://www.rijksoverheid.nl/
Important information in English about the coronavirus and the measures that are taken, is available at the website Amsterdam.

Paasweekend: blijf zoveel mogelijk thuis

Ook nu is de oproep aan inwoners om ook het komend weekend zoveel mogelijk thuis te blijven. Dat is nog steeds nodig om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. De druk op onze ziekenhuizen en het zorgpersoneel blijft bijzonder groot. Iedereen die thuis blijft helpt mee en voorkomt dat meer mensen ziek worden en de ziekenhuizen het nog drukker krijgen. Wie toch naar buiten gaat voor een frisse neus: doe dat in de eigen buurt, vermijd plekken waar veel mensen komen, ga niet in een groep en houd altijd 1,5 meter afstand van anderen.

Drukke plekken, zoals parken, winkelstraten en populaire fietsroutes worden dit weekend extra in de gaten gehouden door politie en handhaving.
De Veiligheidsregio, en dus ook de gemeente Diemen, doet een dringend beroep op de eigen verantwoordelijkheid van alle inwoners, maar waarschuwt ook: wie zich niet aan de regels houdt riskeert een forse boete.

Maatregelen

Van vrijdag 10 april tot en met maandag 13 april 2020 geldt een vaarverbod in het hele centrum van Amsterdam. Sluizen en bruggen in de hele regio worden alleen bediend voor de beroepsvaart. In Diemen geldt dat dus voor beide bruggen over de Weespertrekvaart.

De toegang tot het Vondelpark wordt opnieuw beperkt. Overige parken worden actief gemonitord en als het nodig is, afgesloten voor het publiek. De Ronde Hoep in Ouder-Amstel wordt afgesloten voor motorrijders. Wielrenners mogen wel daar rijden maar niet in groepsverband De extra maatregelen gelden in ieder geval tot en met maandag 13 april 2020. Het bestuur van de Veiligheidsregio beslist volgende week of verlenging noodzakelijk is.

Supermarkten langer open op Goede Vrijdag

Als eerder gemeld mogen de Diemense supermarkten op Goede Vrijdag 10 april 2020 langer open zijn. Ze hoeven die dag pas om 21:00 uur hun deuren te sluiten. Op die manier is de drukte voor Pasen beter te spreiden. Daardoor kunnen de wachtrijen kleiner zijn en is het makkelijker om de vereiste 1,5 meter afstand te bewaren. Voor de andere dagen gelden de reguliere openingstijden.

Thuisschoolmaatjes gezocht

Middelbare scholen geven hun leerlingen zoveel mogelijk les op afstand. Niet voor alle kinderen is het volgen van thuisonderwijs even gemakkelijk: hun ouders werken in een van de vitale beroepen, broertjes en zusjes rennen rond of ouders spreken niet zo goed Nederlands. Voor die kinderen is aandacht en begeleiding erg belangrijk. Omdat scholen druk zijn met het organiseren en geven van onderwijs op afstand is een vrijwilligerspool opgezet om ook deze leerlingen succesvol door deze periode te begeleiden. Daarvoor worden nu nog meer vrijwilligers, thuismaatjes, gezocht.

Deelnemen als thuismaatje vraagt zo’n drie keer in de week een half uurtje online videogesprekstijd om een leerling wat extra aandacht te geven. Dit is een leerling in de leeftijd van 12 t/m 18 jaar die op de middelbare school zit. Een thuisschoolmaatje geeft algemene ondersteuning, maakt een praatje, helpt een leerling bij het maken van een planning en checkt of het gelukt is om de planning te volgen. Misschien helpt het om even wat woordjes te overhoren of alleen te luisteren. De behoefte is per leerling anders. Thuismaatjes hebben als coach een aanspreekpunt binnen de school van de leerling die met enige regelmaat contact heeft, vaak een mentor.

Wie interesse heeft kan zich melden via de website.

Anderstalige informatie

Veel corona-informatie is inmiddels ook in andere talen beschikbaar.
In het Arabisch, Engels, Papiamento, Papiamentu, Pools, Spaans, Turks: zie de website.

In het Turks, Tigrinya, Engels, Arabisch, Pools, Farsi, Chinees, Somalisch, zie de website.

Specifiek voor regionale maatregelen is de brief van burgemeester Halsema als voorzitter van de veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland beschikbaar in Arabisch, Chinees, Turks, Frans, Spaans en Italiaans. Zie de website van Amsterdam.

Steun voor lokale media

Uitgevers van huis-aan-huiskranten hebben het moeilijk. Als gevolg van de coronacrisis komen adverteerders in de problemen en trekken zich terug. Daardoor droogt de grootste inkomstenbron voor de uitgevers in sneltreinvaart op. Dat raakt ook Enter Media de uitgever van het Diemer Nieuws en lokale omroep Studio DMN. De Tweede Kamer ging deze week akkoord met een tijdelijk steunfonds van 11 miljoen euro voor lokale media.

Burgemeester Boog is blij met het tijdelijke steunfonds dat mediaminister Slob in het leven heeft geroepen: ‘Hoe dat voor onze lokale media uit gaat pakken weten we nog niet, maar het helpt natuurlijk goed om ze een steuntje in de rug te geven. Diemer Nieuws en ook Studio DMN vervullen een essentiële functie in de nieuwsvoorziening in ons dorp, zeker nu. Onze waardering ervoor is groot en we houden ze dan ook goed op de hoogte. Waar nodig adverteren we en dat blijven we zeker doen, want ook dat helpt.