Kabinet scherpt regels aan: alle niet-essentiële winkels dicht

Het kabinet scherpt de ministeriële regeling over de detailhandel aan. Een winkel mag vanaf vandaag alleen open zijn indien ze voor de lockdown in hoofdzaak (meer dan 70% omzet) levensmiddelen (eten en drinken), drogisterijartikelen (zelfhulpgeneesmiddelen, persoonlijke verzorgingsartikelen - niet zijnde cosmetica en parfums -  en schoonmaakmiddelen) en diervoeding verkopen. Dit betekent dat de winkels van onder meer Action, Hema en Wibra hun deuren gesloten moeten houden tot en met 19 januari 2021. Burgemeester Erik Boog: “Het is voor de ondernemers die nu geraakt worden door de maatregelen erg zwaar. Maar de maatregelen zijn noodzakelijk om het virus een halt toe te roepen. Met pijn in het hart hebben veel winkels het land, en dus ook in Diemen, hun deuren gesloten. Aan die gezamenlijke verantwoordelijkheid kan en mag niemand zich onttrekken en gelukkig zien we dat dat nu in het algemeen goed wordt opgepakt. De strekking van de maatregelen is duidelijk, het is echt niet de bedoeling de grenzen op te zoeken.”

Afhalen

Sinds de nieuwe coronamaatregelen van kracht zijn, is afhalen uitsluitend toegestaan voor vooraf bestelde of gereserveerde artikelen in winkels met doe-het-zelfartikelen (zoals bouwmarkten), bibliotheken en winkels voor diervoeding. Daarnaast blijven voor eet- en drinkgelegenheden en coffeeshops (na 20.00 uur geen verkoop)  de al geldende afhaalmogelijkheden gelden. Uiteraard gelden de anderhalvemeterregel en de mondkapjesplicht.  
Vanaf woensdag 16 december 2020 wordt er in de hele Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland en dus ook in Diemen gehandhaafd op het naleven van de nieuwe regels. 

Open en gesloten winkels tijdens de lockdown zie  www.rijksoverheid.nl