Lockdown om contacten tot een minimum te beperken

Vanwege het oplopend aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames heeft het kabinet op 14 december 2020 besloten tot een lockdown met strenge maatregelen. Zo gaan bijvoorbeeld niet-essentiële winkels, musea en bioscopen dicht met ingang van dinsdag 15 december 2020. De scholen sluiten vanaf woensdag 16 december 2020. Alleen winkels voor eerste levensbehoeften zoals supermarkten, groentewinkels, bakkers en slagers blijven open. De maatregelen gelden in elk geval tot dinsdag 19 januari 2021. De regels zijn erop gericht om contacten zoveel mogelijk te voorkomen en zo verspreiding van het virus tegen te gaan.

Kijk voor de exacte regels op overheid.nl.

Lees de informatie van 14 december 2020 in eenvoudige taal op  rijksoverheid.nl

Read the news item about the lockdown in English

Winkels, musea, pretparken enz.

De meeste winkels blijven tot dinsdag 19 januari 2021 dicht. Ook plekken waar veel bezoekers op af komen gaan dicht, zoals musea, bioscopen en pretparken. Alleen drogisterijen en supermarkten, bakkers, slagers en andere winkels en markten die voedsel verkopen, blijven open. Sommige winkels houden wel een afhaalfunctie voor bestellingen of reparaties, zoals bouwmarkten en fietsenmakers. Restaurants mogen openblijven voor afhalen en bezorgen; hotelrestaurants gaan juist dicht.

Scholen dicht

Alle scholen en kinderopvanglocaties zijn met ingang van woensdag 16 december gesloten; hetzelfde geldt voor hogescholen en universiteiten. Leerlingen en studenten volgen tot en met vrijdag 15 januari 2021 thuisonderwijs – behalve tijdens de kerstvakantie. Scholen en kinderopvanglocaties blijven wel open voor kwetsbare leerlingen en kinderen van mensen met cruciaal beroep.

Blijf zoveel mogelijk thuis

De nieuwe maatregelen zijn erop gericht om contacten zoveel mogelijk te voorkomen en zo verspreiding van het virus tegen te gaan. Het dringend advies aan alle Nederlanders is daarom om de komende weken zoveel mogelijk thuis te blijven. Thuis ontvangt u maximaal 2 bezoekers per dag; buiten bent u met maximaal 1 ander persoon samen. U mag dus buiten ook maar met 1 ander persoon sporten. Alleen op 24, 25 en 26 december 2020 mag u thuis 3 personen ontvangen.

Basismaatregelen

Ook tijdens de feestdagen is het erg belangrijk dat u de basismaatregelen naleeft. Houd 1,5 meter afstand van bezoekers, ook aan tafel of tijdens de viering. Kies voor de plek met de meeste ruimte, zodat het eenvoudiger is om afstand te houden. Was vaak uw handen, bijvoorbeeld bij aankomst en voor het eten. Blijf bij klachten thuis, ga niet naar buiten of bij anderen op bezoek en laat u testen.