Door de corona is onze dienstverlening aangepast. Wij werken alleen volgens afspraak. Het dragen van een mondkapje in de hal van het gemeentehuis is verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar.  

Mondkapjes verplicht in de openbare ruimte

Vanaf dinsdag 1 december 2020 is het dragen van een mondkapje in publieke binnenruimten verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar. Wie de regel niet naleeft, kan een boete krijgen van € 95,-.

De mondkapjesplicht geldt in het hele land in álle publieke binnenruimten, stationsgebouwen en luchthavens. Publieke binnenruimten zijn bijvoorbeeld winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters en concertzalen.

Zitplaats

Een mondkapje is niet verplicht als je een vaste zitplaats hebt. Dat betekent dat in restaurants of theaters het mondkapje af mag wanneer je aan tafel of in de zaal zit. Als je opstaat om naar het toilet of naar buiten te gaan, moet je het mondkapje weer opzetten. In gebouwen die bedoeld zijn voor het belijden van godsdienst, zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen, is een mondkapje niet verplicht.

Onderwijs en contactberoepen

In het onderwijs (de basisschool uitgezonderd) moet iedereen die door het gebouw loopt een mondkapje dragen. Het mondkapje kan af tijdens de les als iedereen een vaste zit- of staanplaats heeft. Een docent hoeft dus geen mondkapje te dragen als hij of zij voor de groep staat, maar wel bij een rondje door het klaslokaal. Voor contactberoepen geldt dat zowel de klant als de professional (bijvoorbeeld de kapper of de rij-instructeur) een mondkapje moet dragen.

Stations en haltes

In het openbaar vervoer was een mondkapje al verplicht. Voortaan moet je ook een mondkapje dragen in de stations en bij bus- en tramhaltes.

Mondkapje

Een mondkapje moet de neus en mond volledig bedekken. Medische mondkapjes zijn bedoeld voor de zorg. Gebruik bij voorkeur mondkapjes die te koop zijn bij de drogist of de supermarkt. Een spatscherm (faceshield) bedekt de neus en mond niet volledig en mag daarom niet worden gebruikt als alternatief voor een mondkapje. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld een sjaal of bandana.

Uitzonderingen

De mondkapjesplicht geldt niet voor mensen die door een beperking of ziekte geen mondkapje kunnen dragen of opzetten. De politie en handhavers kunnen mensen vragen aannemelijk te maken dat deze uitzondering voor hen geldt. Mondkapjes zijn ook niet verplicht tijdens het sporten, acteren, muzikale repetities of optredens en het geven van interviews op radio en tv.

Meer info: rijksoverheid.nl/mondkapjes