Nieuws over Sint Maarten en Halloween

Ga niet langs de deuren met Halloween en Sint-Maarten!

In griezelkostuum of met een lampion langs de deuren lopen? Doe het dit jaar niet. De regio Amsterdam-Amstelland, waar Diemen deel van uitmaakt, bevindt zich in het hoogste risiconiveau en het aantal coronabesmettingen neemt nog steeds toe. De Veiligheidsregio Amsterdam-Amstelland roept daarom op om geen Halloween (31 oktober 2020) en Sint-Maarten (11 november 2020) te vieren op straat.

Feestdagen

Tijdens deze feestdagen komen mensen samen, wat kan zorgen voor meer kans op verspreiding van het virus. Het is juist nu extra belangrijk om ons allemaal aan de maatregelen te houden om het aantal besmettingen onder controle te krijgen. Als we nu onze sociale contacten en het aantal bewegingen in straten en buurten beperken, kunnen we volgend jaar Halloween en Sint-Maarten weer samen vieren.

Niet langs de deuren

De Veiligheidsregio raadt ouders daarom ten zeerste af om met hun kind(eren) tijdens Halloween en Sint-Maarten langs de deuren te lopen en samengestelde groepen van ouders en kinderen te vormen. Ouders zijn uiteraard zelf verantwoordelijk om een afweging te maken. Daarnaast staat het scholen en kinderdagverblijven natuurlijk vrij om, binnen de klas of de groep, activiteiten voor kinderen rondom Halloween en Sint-Maarten te organiseren.

Sint Maarten kan ook anders

Er is ook goed nieuws: u kunt dit jaar samen met uw eigen Diemenaartje ook op een andere manier Sint Maarten vieren. Wat dacht u van de volgende suggesties:

  • Laat uw kind liedjes aan uw eigen voordeur zingen. Gewoon, voor u. Beloon dat met een snoepje, of ‘iets gezonds’ natuurlijk! Net wat u het beste vindt. 
  • Bij Sint Maarten horen lampionnen. Vroeger werden lampionnen gemaakt door suikerbieten uit te hollen. Of je bouwde een lampion van papier-maché, oftewel papierpulp. Hier komt het ongeveer op neer: papiersnippers mengen met lijm, en lekker kneden. Smeer dit goedje uit over een opgeblazen ballon en laat het drogen. Maak gaten en beplak die aan de binnenkant met doorzichtig gekleurd papier. En als laatste: lichtje in de lampion, lichten in de kamer uit.
  • Speel een snoepjesspel. Bijvoorbeeld snoepjesmemory. De regels: koop verschillende soorten snoepjes en plastic bekertjes. Leg verschillende snoepjes onder een aantal bekertjes. Om de beurt mag iemand 2 bekers omdraaien. Vind je 2 gelijke snoepsoorten, dan mag je die opeten. 
  • Zingen binnen is niet verboden. Dus waarom niet de hele avond binnen Sint Maarten liedjes zingen? Of maak er een familie-karaoke van. Google daar maar eens op.
  • Wat met Pasen kan, kan ook met Sint Maarten. Het is donker deze tijd van het jaar, dus versier uw balkon of tuin uitbundig met lampjes. Sint Maarten gaat immers ook over licht. Verstop die snoepjes… en zoeken maar!