Bericht van burgemeester Boog over coronavirus

Die berichten hadden in ons dorp, in Amsterdam en in de rest van het land, behoorlijk wat impact. Ik dacht meteen aan de gevolgen voor het gezin zelf. Ze zijn nu in thuisisolatie en deels van elkaar gescheiden. Dat moet in allerlei opzichten een vreselijk nare situatie zijn, voor het gezin, en ook voor de mensen in hun omgeving. Ik leef met hen mee en ik weet vele anderen ook. Ik blijf oproepen de privacy van het gezin te respecteren. Het is zo al vervelend genoeg.

Uiteraard brengen berichten over besmettingen op diverse plekken in het land onzekerheid met zich mee. Ik merk geen grote onrust, maar dat mensen zich zorgen maken en vragen hebben is heel begrijpelijk. Tegelijkertijd is het zo dat we als gemeente de ontwikkelingen scherp volgen en in nauw contact staan met de GGD, de Veiligheidsregio en het RIVM. In samenwerking komen er maatregelen als dat nodig is.

Van het RIVM, de GGD, de gemeente en de Veiligheidsregio mag u verwachten dat ze u op de hoogte blijven houden als er ontwikkelingen zijn of nieuwe maatregelen nodig zijn. Ik roep u daarom op om de informatie actief te blijven volgen en de aanwijzingen van de professionals zo veel mogelijk op te volgen. Die oproep doe ik in de wetenschap dat de situatie de komende tijd onvoorspelbaar zal blijven, maar ook dat er op dit moment geen aanleiding is tot grote ongerustheid.
Actuele informatie over het coronavirus in Nederland vindt u op de website van het RIVM.

Kunt u daar uw antwoord niet vinden dan kunt u ook bellen met 0800-1351. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur.

Met dit bericht probeer ik verder nog inzicht te geven in de stand van zaken met betrekking tot de aanpak.
Het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM werken nauw samen met de GGD Amsterdam, om de openbare gezondheid in Nederland, in de regio en ook in Diemen te beschermen en de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Dat betekent dat we het virus nu zoveel mogelijk proberen in te dammen. Als er iemand besmet is of als er een vermoeden van besmetting is, dan worden de contacten in de directe omgeving van de persoon onderzocht. Als het nodig is, wordt de persoon in thuisisolatie geplaatst om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt. Het is niet nodig en niet mogelijk om iedereen te testen: de GGD beslist wie daarvoor in aanmerking komt.

Het openbare leven kan op dit moment gewoon doorgaan. Er is geen aanleiding om evenementen af te gelasten of gebouwen te sluiten. Iedereen kan dus naar werk, school of openbare plekken. Organisatoren van bijeenkomsten en instellingen die veel publiek ontvangen hoeven nu geen extra maatregelen te nemen.

Ik wil u vragen om rekening te houden met drukke tijden voor uw huisarts en de GGD. Als u alleen verkouden bent of koorts heeft, kunt u thuis uitzieken en hoeft u de huisarts niet te bellen. Als u koorts en luchtwegklachten heeft en u bent in een gebied geweest waar het coronavirus op dit moment heerst, belt u dan de huisarts. Uw huisarts overlegt met de GGD of een test bij u nodig is.
De belangrijkste maatregelen die u zelf kunt nemen om besmetting met het coronavirus te voorkomen zijn:
• Was uw handen regelmatig;
• Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
• Gebruik papieren zakdoekjes.
De komende tijd zullen de gemeente Diemen en de veiligheidsregio u regelmatig op de hoogte houden en direct informeren als de verspreiding van het virus een nieuwe fase ingaat en er extra maatregelen nodig zijn. Deze vervelende periode vraagt dat we samen zorgvuldig blijven optrekken. Ik heb vertrouwen in de brede samenwerking om deze epidemie onder controle te houden.

Burgemeester Erik Boog

Handen wassen