Update coronacrisis (23 maart, 16.00 uur)

Afgelopen week zijn er door het kabinet verschillende maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die raken ook het openbare leven in Diemen flink. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van Rijksoverheid.nl . Onderstaand overzicht geeft een update van de effecten in Diemen.

Houd afstand

Om de verspreiding van het virus te voorkomen wordt iedereen in Nederland nadrukkelijke gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of als u buiten wandelt. En hoe moeilijk het ook is, het geldt voor kinderen ook. Het is raadzaam als ouders daarop letten. Afstand houden levert een belangrijke bijdrage aan de rem op verspreiding van het virus. In Diemen zal deze gedragslijn op veel plekken met borden onder de aandacht gebracht worden.

Markt Diemerplein

De markt op het Diemerplein van a.s. woensdag gaat vooralsnog door. In lijn met de richtlijn om afstand te houden zijn er wel aanpassingen en spelregels afgesproken.
• Er worden diverse maatregelen getroffen om de vereiste onderlinge afstand van 1,5 m te kunnen bewaren.
• Vers bereid voedsel mag niet ter plaatse worden genuttigd. Alleen afhaal is toegestaan. Zit- of staan mogelijkheden en andere uitstallingen buiten de marktkraam zijn niet toegestaan.
• Leegstaande en/of vrije marktplaatsen worden niet uitgegeven.
De gemeente houdt toezicht op deze voorwaarden en kijkt uiteraard of het alsnog niet te druk wordt op de markt.

Opvang voor kinderen

Een van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus is dat alle scholen en kinderopvang tot 6 april hun deuren moeten sluiten. Voor kinderen van 0 tot 12 jaar waarvan de ouders cruciale beroepen uitoefenen is er wel noodopvang in de school, dagopvang of buitenschoolse opvang zodat de ouders kunnen blijven werken. Deze opvang is zonder extra kosten.
Ook ouders met cruciale beroepen die normaal gesproken geen kinderopvang afnemen kunnen terecht bij de noodopvang. Zij kunnen hiervoor direct contact opnemen met de kinderopvangorganisatie waar ze gebruik van willen maken.

In Diemen gaat het dan om:

Kinderdagverblijf (0-4 jaar)

  • Stichting Kinderopvang Diemen  (020) 690411
  • De Kinderkorf  (020) 6477198
  • Speel-Inn De Toversteen (020) 4166 315
  • Prokino, Jelletje  (088) 2330637
  • KMN Kind & Co  (030) 6004750

Buitenschoolse opvang

  • BSO Popeye( 020) 6994065
  • Jump-Inn De Toversteen (020) 4166315
  • KMN Kind & Co  (030) 6004750

Website voor afhalen en bezorgen steunt Diemense horeca

Op initiatief van Daarom Diemen is een website in het leven geroepen om Diemenaren te wijzen op de afhaalmogelijkheden bij de lokale horeca. Via http://www.steunhorecadiemen.nl/ is een overzicht te vinden van de Diemense restaurants en cateringzaken waar maaltijden kunnen worden afgehaald of die aan bezorging doen. De gedachte is dat de horecaondernemers in Diemen, die zwaar worden getroffen door de maatregelen om het coronavirus te bestrijden, zo een steuntje in de rug krijgen. De restaurants zijn vanwege de maatregelen gesloten en alleen afhalen en bezorgen is nog toegestaan. Inwoners van Diemen kunnen zo makkelijker bij hun lokale restaurants en cateringzaken terecht en helpen hen zo in deze moeilijke periode. Op http://www.steunhorecadiemen.nl/ staan momenteel 25 horeca-ondernemingen uit Diemen.