Update coronavirus (20 maart 2020, 16:00 uur))

Afgelopen week zijn er door het kabinet verschillende maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die raken ook het openbare leven in Diemen flink. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van Rijksoverheid.nl. Onderstaand overzicht geeft een update van de effecten in Diemen. 

Houd afstand

Om de verspreiding van het virus te voorkomen wordt iedereen in Nederland gevraagd om waar mogelijk 1,5 meter afstand van elkaar te bewaren. Ook bijvoorbeeld bij het boodschappen doen of als u buiten wandelt. Afstand houden levert een belangrijke bijdrage aan de rem op verspreiding van het virus.

En hoe moeilijk het ook is, het geldt voor kinderen ook. Het is raadzaam als ouders daarop letten.

De andere richtlijnen blijven uiteraard ook nog gelden:

Was uw handen regelmatig
Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog
Gebruik papieren zakdoekjes en gooi ze na gebruik direct weg
Schud geen handen

Bezoek aan verpleeghuizen niet langer mogelijk

Om kwetsbare bewoners beter te beschermen tegen het coronavirus heeft het kabinet besloten dat verpleeghuizen en kleinschalige woonvormen in de ouderenzorg vanaf vandaag zijn gesloten voor bezoekers en anderen die niet noodzakelijk zijn voor de basiszorg. Deze maatregel duurt net als de andere maatregelen vooralsnog tot en met 6 april. In Diemen gaat het dan om De Diem en Berkenstede.

Aandacht voor kwetsbare personen

Juist in deze periode is het goed dat er extra aandacht is voor de groep kwetsbare ouderen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. De Buurthulpdienst van Diemenvoorelkaar is beschikbaar voor een praatje of voor telefonische hulp bij kleine problemen met computer, tablet, tv of e-reader.

De Buurthulpdienst blijft ook boodschappen doen voor de abonnees die zich daarvoor hebben aangemeld. Zelfstandig wonende Diemenaren van 75 jaar of ouder, die geen abonnee zijn, kunnen zich kosteloos aanmelden bij de Buurthulpdienst om gebruik te maken van de boodschappendienst.

De aanmelding kan op dit moment telefonisch gedaan worden: Buurthulpdienst, Diemenvoorelkaar (020 )314 47 00 (bereikbaar van ma t/m do tussen 9.30 – 12.30 uur).

De website van ‘Diemen voor elkaar’ brengt initiatieven bij elkaar. Mensen die hulp willen hebben of die hulp willen aanbieden kunnen elkaar vinden via de website Diemenvoorelkaar.

Ook het Rode Kruis heeft een netwerk van burgerhulpverleners Ready2Help. Meld u aan als u actief wilt bijdragen via de website van het Rode Kruis.

Ouderenbond ANBO heeft een speciale telefoonlijn geopend voor ouderen die zich zorgen maken over het coronavirus, vragen hebben of gewoon graag een praatje willen maken. Het nummer is 0348 466 666. Daarnaast is er voor ouderen ook de Luisterlijn via telefoon 0900 0767 voor wie behoefte heeft aan een gesprek. 
Ook het Rode Kruis heeft een speciaal telefoonnummer geopend waar ouderen en zieke mensen, die door de corona-uitbraak hun huis niet uit kunnen, terecht kunnen met vragen rond het coronavirus. Het nummer is 070-4455888.

Ideeënmarkt naar 2021

De Ideeënmarkt 2020 die de gemeenteraad organiseerde, zal in 2020 niet doorgaan. De Ideeënmarkt stond gepland voor 19 mei 2020. De besluitvorming was zo gepland dat geselecteerde ideeën nog in de financiële cyclus mee zouden kunnen. Vanwege die strakke planning is het niet mogelijk om de Ideeënmarkt later in het jaar organiseren. De gemeenteraad wil in 2021 een nieuwe poging doen om de Ideeënmarkt te organiseren.

Besmetting in Diemen

De laatst bekende stand van het aantal mensen in de regio Amsterdam-Amstelland die positief getest zijn op het coronavirus is 157. Daarvan zijn 27 personen opgenomen (geweest) in een ziekenhuis. De GGD heeft aangegeven dat er in Diemen twee positieve gevallen bij zijn gekomen sinds de vorige update. Er zijn nu vier vastgestelde gevallen in de gemeente. Daar passen twee kanttekeningen bij. Het werkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk hoger dan het aantal meldingen in deze update, omdat niet meer iedereen met een mogelijke besmetting getest wordt. Daarnaast worden deze cijfers niet aangepast als mensen die eerder als besmet zijn getest, inmiddels weer beter zijn.