Update coronacrisis (1 mei 2020, 16:00 uur)

Er zijn de afgelopen periode veel maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die maatregelen betekenen ook veel voor Diemen. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van www.rijksoverheid.nl
Important information in English about the coronavirus and the measures that are taken, is available at the website of Amsterdam.

Meer ruimte voor sport in de openbare ruimte

In lijn met de verruiming van de sportmogelijkheden voor jongeren is er ook in de openbare ruimte meer ruimte gecreëerd om te bewegen en te sporten. De fitnesstoestellen en het Cruyff Court in Park De Omloop, de skatebaan in Diemen Noord en de trapveldjes en voetbalkooien zijn vanaf nu weer beschikbaar voor gebruik voor jongeren tot en met 18 jaar. Uitgangspunt is dat er door professionals georganiseerde sportactiviteiten plaats kunnen vinden. Overigens blijven de hekken vooralsnog staan, voor het geval ze alsnog nodig zijn. De openstelling geldt ook voor de speelplaats op de Meelbeskamp, waar de werkzaamheden zijn afgerond. Deze plek is dus ook weer in gebruik, met uitzondering van de klimmuur. Overal blijft overigens de regel gelden dat minimaal 1,5 meter afstand moet worden gehouden. Voor kinderen tot en met 12 jaar geldt daarop een uitzondering.

De buurtsportcoaches van de SWD zullen vanaf maandag 4 mei op de sportveldjes in de wijken aan kinderen uit de buurt workshops van een aantal sporten gaan organiseren. Dat zal op maandag, woensdag en vrijdag gebeuren. Aanmelden is niet nodig en deelname is gratis.

 • Maandag 4 mei 15:00-17:00 uur
  Van Markenplantsoen
 • Woensdag 6 mei 15:00-17:00 uur
  Beukenhorst en Van Markenplantsoen.
 • Vrijdag 8 mei 15:00-17:00 uur
  Meelbeskamp en Cruyff Court in park De Omloop
 • Maandag 11 mei 15:00- 17:00 uur
  Meelbeskamp en Van Markenplantsoen
 • Woensdag 13 mei 15:00-17:00 uur
  Beukenhorst en Cruyff Court in park De Omloop
 • Vrijdag 15 mei 15:00-17:00 uur
  Rode Kruislaan (speelplaats bij de eerste flat) en Cruyff Court in park De Omloop.

Verder is het terrein bij het Sportcentrum Wethouder F.B. Duran beschikbaar voor structurele buitenactiviteiten van sportverenigingen. Eventueel te gebruiken materialen kunnen dan worden opgeslagen in het Sportcentrum. 

Dodenherdenking op 4 mei in Diemen

Zoals eerder gemeld kan de Dodenherdenking in Diemen niet in de gebruikelijke vorm plaatsvinden. Omdat het toch voor veel mensen een zeer belangrijk moment in het jaar is, zullen we in Diemen op een aangepaste manier aandacht geven aan de Dodenherdenking. Er zal dit jaar op 4 mei overdag een zeer bescheiden ceremonie zonder publiek plaatsvinden. Een kleine afvaardiging van het college van B&W en het comité Diemen 1940-1945 zullen bloemen leggen bij het monument bij het gemeentehuis. Helaas kan er wegens de corona-maatregelen geen publiek bij aanwezig zijn. De overige kransen en bloemen die normaal gesproken gelegd worden, zullen door de gemeente neergelegd worden bij het monument. Van de korte plechtigheid en van de toespraken van burgemeester Boog en de voorzitter van het Comité Diemen 1940-1945, mevr. Kronenberg, wordt een videoregistratie gemaakt. Deze is 4 mei vanaf 19:00 uur te zien via de website van Studio DMN (www.studiodmn.nl) en via de communicatiekanalen van de gemeente.
Verder heeft het Nationaal Comité 4 en 5 mei alle blazers van Nederland opgeroepen om om 19:58.30 uur het Taptoesignaal mee te spelen vanuit huis. Verder is de uitnodiging om na de twee minuten stilte het Wilhelmus thuis mee te zingen. De Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam wordt zoals ieder jaar live uitgezonden door de NOS. In navolging van het Nationaal Comité roept burgemeester Boog de inwoners van Diemen op om op 4 mei de Nederlandse vlag de gehele dag halfstok te hangen ter nagedachtenis van de oorlogsslachtoffers. Op 5 mei hangt de vlag dan de hele dag in top.

Interactieve talkshow over impact corona 

De coronacrisis heeft een impact op iedereen. En dus ook op de inwoners van Diemen. De gemeente gaat hierover in gesprek met de inwoners van Diemen via een interactieve talkshow die op donderdag 7 mei vanaf 19.30 uur op een speciale webpagina uitgezonden wordt. 
Inwoners van Diemen kunnen zich tot en met 6 mei a.s. aanmelden voor de talkshow via de volgende link. Ze krijgen dan een bevestiging met een link naar de pagina waar de talkshow wordt uitgezonden en kunnen dan meekijken en desgewenst meepraten. Een dag later (8 mei) zal de talkshow online terug te vinden zijn op het YouTubekanaal van de gemeente.  
Burgemeester Erik Boog gaat samen met een aantal Diemenaren in gesprek over de invloed van corona op hun leven en werk. Het gesprek wordt geleid door Marijke Roskamp. Publiek mag niet fysiek aanwezig zijn, maar via een live chat kunnen mensen vertellen hoe zij deze periode ervaren en vragen stellen aan de gemeente of aan de deelnemers. Dit kan van tevoren of tijdens de uitzending zelf.

Corona-informatie voor studenten

Het coronavirus gooit veel levens overhoop, ook voor studenten in Diemen. Thuis studeren, geen vrienden zien, misschien ver weg zijn van hun familie. Dat kan hen confronteren met allerlei onzekerheden. Financieel, maar bijvoorbeeld ook mentaal. In deze volstrekt nieuwe situatie moeten ook de Diemense studenten op zoek naar nieuwe antwoorden. De gemeente Diemen wil de studenten daarbij op weg helpen en stuurde een corona-nieuwsbrief in een Nederlandse en een Engelse variant.