Update coronacrisis (6 mei 2020, 16:00 uur)

Er zijn de afgelopen periode veel maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die maatregelen betekenen ook veel voor Diemen. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van www.rijksoverheid.nl
Important information in English about the coronavirus and the measures that are taken, is available at the website of Amsterdam.

Interactieve talkshow over impact corona voor iedereen te zien

De interactieve talkshow over corona die de gemeente Diemen donderdag 7 mei 2020 vanaf 19:30 uur organiseert, zal voor iedereen direct te volgen zijn. Het programma wordt niet alleen via een speciale website uitgezonden voor mensen die zich hebben aangemeld, maar ook via de Facebookpagina van de gemeente en via een link op de website van de gemeente. In de talkshow wordt de impact van de coronacrisis besproken met burgemeester Boog en diverse andere gesprekspartners. Het gaat dan om de gevolgen voor ondernemers, ouderen, jongeren en de zorg in Diemen. De talkshow zal een dag later, dus vanaf vrijdag 8 mei 2020 online terug te vinden zijn op het YouTubekanaal van de gemeente.

Tijdens de talkshow gaat burgemeester Erik Boog samen met een aantal Diemenaren in gesprek over de invloed van corona op hun leven en werk. Het gesprek wordt geleid door Marijke Roskamp. Publiek mag niet fysiek aanwezig zijn, maar via een live chat kunnen mensen vertellen hoe zij deze periode ervaren en vragen stellen aan de gemeente of aan de deelnemers. Mensen die niet alleen willen kijken, maar ook vragen willen stellen of mee willen praten, kunnen zich aanmelden via: https://bit.ly/TalkshowGemeenteDiemen. Ze krijgen dan een bevestiging met een link naar de pagina waar de talkshow wordt uitgezonden en kunnen dan op donderdag inloggen.

Raadsbespreking over corona openbaar

Regelmatig bespreekt de gemeenteraad de manier waarop de gemeente omgaat met de coronacrisis. Deze digitale bijpraatsessies tussen college van B en W en de gemeenteraad konden tot nu toe niet uitgezonden worden, omdat streaming nog niet mogelijk was. Dit is nu wel het geval. Daarmee kan iedereen ook deze vergaderingen volgen. De eerstkomende vergadering, vanavond 6 mei 2020 om 20:00 uur, is te bekijken via de link op het YouTubekanaal van de gemeente.

De Diem en Berkenstede

Al weken kunnen bewoners van De Diem en Berkenstede geen bezoek meer ontvangen. Voor de oudere bewoners en hun naasten is dat een enorm pijnlijke ervaring. Het betekent dat ze in deze moeilijke tijd geen contact meer met elkaar kunnen hebben om elkaar een steuntje in de rug te geven of te troosten. De Quarantainer is daarvoor nu een oplossing. Het gaat om een mobiele ontmoetingsplek die het voor bewoners mogelijk maakt om, zonder fysiek contact, bezoek van hun dierbaren te ontvangen. Deze week wordt er, met steun van de gemeente, een Quarantainer geplaatst bij De Diem en dan wordt er snel ook een bij Berkenstede geplaatst. Op die manier kunnen de Diemense ouderen in de verzorgingshuizen gelukkig op een mooie manier weer in contact komen met hun familie of bekenden, om elkaar in de ogen te kijken, een praatje te maken of bij te staan.

Diemen leest voor, deel 3

Ook de jongste inwoners van Diemen krijgen aandacht tijdens de coronacrisis. Boeken lenen gaat wat moeilijker en ouders zijn erg druk om alles thuis goed te combineren. Daarom zijn we op het YouTubekanaal van de gemeente begonnen verhalen voor te lezen voor hen. Eerder lazen burgemeester Boog en wethouder Klaasse voor. Wethouder Sikkes Van den Berg leest nu het verhaal 'Koning & Koning' van Linda de Haan en Stern Nijland voor. Het is de bedoeling dat de serie wekelijks een volgende editie krijgt. Kijk op: https://youtu.be/bPA9e80QPOs