Update coronacrisis (15 mei 2020, 16.00 uur)

Er zijn de afgelopen periode veel maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die maatregelen betekenen ook veel voor Diemen. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van www.rijksoverheid.nl.
Important information in English about the coronavirus and the measures that are taken, is available at https://www.amsterdam.nl/en/news/coronavirus-infection-amsterdam/

Hieronder een update over de coronacrisis in Diemen.

Brugbediening hervat, vaarverbod Amsterdam opgeheven

In het kader van de langzame versoepeling van de coronamaatregelen is het vaarverbod in het weekend dat in het centrum van Amsterdam gold per direct opgeheven. De reguliere bediening van sluizen en bruggen in de regio wordt op 21 mei hervat. Dat betekent voor Diemen dat de twee bruggen over de Weespertrekvaart vanaf Hemelvaartsdag weer op de gebruikelijke wijze worden bediend, ook voor de recreatievaart. Concreet is het dan zo dat er bediening is van maandag tot en met vrijdag tussen 6:00 uur en 7:00 uur, van 7:00 uur tot 07:30 uur alleen voor beroepsvaart (telefonisch 30 minuten vooraf aanvragen), verder van 9:00 uur tot 16:00 uur en van 18:00 uur tot 22:00 uur. In het weekend worden de bruggen van 10:00 uur tot 18:00 uur bediend.
Actuele stremmingen voor de scheepvaart vindt u op Rijkswaterstaat.nl. Check voordat u gaat varen ook de VaarWater app en www.vaarweginformatie.nl.


Eenvoudige factsheet met maatregelen scholen

De coronamaatregelen op scholen zijn niet voor iedereen even makkelijk te volgen. Om dit eenvoudig aan ouders uit te leggen is er een factsheet in eenvoudige taal gemaakt met de maatregelen op school. Dit kan bijdragen aan het voorkomen van misverstanden onder ouders die hun kinderen nu thuishouden van school, terwijl de scholen weer open zijn. De factsheet is tot stand gekomen met input van de Stichting Lezen en Schrijven.
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/uitgelicht-corona/uitgelicht-corona-eenvoudig


Diemen leest voor, deel 4

Ook de jongste inwoners van Diemen krijgen aandacht tijdens de coronacrisis. Boeken lenen gaat wat moeilijker en ouders zijn erg druk om alles thuis goed te combineren. Daarom zijn we op het YouTubekanaal van de gemeente begonnen verhalen voor te lezen voor hen. Eerder lazen de burgemeester en twee wethouders voor. Dit keer leest kinderburgemeester Emilie van Mens het verhaal 'Kleine Indiaan’ van Quentin Gréban voor. Het is de bedoeling dat de serie wekelijks een volgende editie krijgt. Kijk op: https://youtu.be/mls9ogeYRug 


Coaching voor mkb in coronaproblemen gratis

Ondernemers kunnen gratis professionele coaching krijgen wanneer ze in zwaar weer zitten, bijvoorbeeld wanneer ze door de coronacrisis failliet dreigen te gaan. Ze kunnen hiervoor terecht bij Stichting Ondernemersklankbord (OKB). Via het OKB zijn er 300 vrijwilligers, veelal oud-ondernemers, beschikbaar om mkb-ondernemers met coaching en adviezen bij te staan. Eerder betaalden ondernemers hiervoor een eigen bijdrage van 150 euro. Het ministerie van EZK verstrekte subsidie aan het OKB, zodat deze dienstverlening nu gratis is.
Ondernemers kunnen terecht op www.ondernemersklankbord.nl