Update coronacrisis (8 mei 2020, 16:00 uur)

Er zijn de afgelopen periode veel maatregelen genomen in het kader van de aanpak van de coronacrisis. Die maatregelen betekenen ook veel voor Diemen. Kijk voor een actueel overzicht van de maatregelen op de website van www.rijksoverheid.nl
Important information in English about the coronavirus and the measures that are taken, is available at the website of Amsterdam
 

Aanpassing maatregelen in eenvoudige taal

De verruiming van de coronamaatregelen die eerder deze week werd afgekondigd, betrof een omvangrijk pakket van voorwaarden en aanpassingen, in een aantal stappen bovendien. Die informatie is inmiddels ook in eenvoudige taal beschikbaar op rijksoverheid.nl:

F.B. Duran zwembad weer open

Stap voor stap worden de coronamaatregelen versoepeld onder de voorwaarde dat het coronavirus onder controle blijft. Eerder deze week is er aangegeven wat er vanaf een bepaalde datum weer kan, te beginnen op 11 mei. Binnenzwembaden mogen vanaf die datum weer open en dus ook het Duran-zwembad. Daarvoor geldt wel een landelijk protocol met voorwaarden. Concreet betekent het dat het Diemense zwembad maandag 11 mei weer open gaat voor zwemlessen voor kinderen tot en met 12 jaar. Dat gaat om diplomazwemmen A (diepe bad), B, C en zwemvaardigheid. Vanaf dinsdag 12 mei is in beperkte mate weer banenzwemmen mogelijk. Daarvoor geldt een maximum aantal deelnemers en een 1-richtingsverkeer in het bad, terwijl inhalen niet is toegestaan.

In het algemeen gelden de hygiëne- en gedragsregels van het RIVM, met name voor afstand houden, en beperking van drukte. In het hele zwembad zijn vaste 1-richtingroutes, de douches zijn buiten gebruik, betalingen gebeuren uitsluitend per pin.

Bibliotheek

Ook bibliotheken mogen komende week hun deuren weer voor publiek openen als ze maatregelen nemen, zodat bezoekers 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. Dat betekent dat OBA Diemen weer gedeeltelijk open mag. In de week van 18 mei is de bibliotheek weer open op dinsdag, woensdag en vrijdag van 10:00 – 16:00 uur. Het gaat dan om een beperkte openstelling alleen voor het terugbrengen en lenen van boeken. Kranten of tijdschriften lenen, de computer gebruiken en andere activiteiten zijn niet mogelijk. Een lener krijgt toegang tot de vestiging met een mandje en op vertoon van het OBA lidmaatschap, maar vooraf aanmelden is niet nodig. Leden van 67 jaar en ouder kunnen de komende weken nog gebruik maken van de OBA Bezorgservice (zie www.oba.nl).

Interactieve talkshow over impact corona op YouTube en Facebook

De interactieve talkshow over corona die de gemeente Diemen op 7 mei organiseerde is nog voor iedereen te bekijken op de Facebook-pagina van de gemeente en op het gemeentelijke YouTube-kanaal. Tijdens de talkshow werd de impact van de coronacrisis op Diemen besproken met burgemeester Boog en diverse andere gesprekspartners. Het ging over de gevolgen voor ondernemers, ouderen, jongeren en de zorg in Diemen. Publiek was niet aanwezig, maar kon via een chatfunctie vragen stellen aan de gemeente of aan de deelnemers.

Bloemen voor politie, brandweer en ambulancepersoneel

Vandaag hebben politie, brandweer en de ambulancepersoneel in Diemen tulpen ontvangen van de gemeenteraad en het college van B&W in Diemen. Dit als blijk van waardering voor het fantastische werk van deze hulpverleners in deze zware tijd van het coronavirus. Burgemeester Erik Boog geeft aan waarom we als gemeenschap zo dankbaar zijn: “Wij zien zeer betrokken hulpverleners die zich extra inspannen om hun werk goed te blijven doen. Dat is niet makkelijk. Als hulpverlener wil je oog houden voor de veiligheid van de samenleving, maar ook voorzichtig zijn voor je eigen veiligheid en die van jouw collega’s en omgeving. Daarom dit gebaar van dankbaarheid.”

Jeugdgezondheidszorg in coronatijd

De jeugdgezondheidszorg in Diemen wordt geleverd door de GGD vanuit De Brede HOED. Die zorg gaat ook in de coronatijd gewoon door, maar wel anders dan  we gewend zijn. De regels van het RIVM gelden strikt: er mag slechts één begeleider mee en bij hoesten, niezen of koorts mag men niet komen en wordt het consult verplaatst naar een ander moment. Binnen deze richtlijnen is er overigens nog een heleboel werk wel doen, met name gericht op zwangere vrouwen, jonge kinderen en kwetsbare kinderen en hun ouders. 

  • Alle zwangere kunnen zich vanaf de 22ste week in de zwangerschap gratis laten vaccineren tegen kinkhoest. Iedere week  op maandag van 15.30 – 16.30 uur op het Consultatie Bureau in de Brede Hoed. https://www.ggd.amsterdam.nl/vaccinaties/kinkhoestvaccinatie-zwangere-vrouwen/ 
  • Bij pasgeboren baby’s wordt tussen de 4e  en 8e dag op huisbezoek de hielprik en gehoorscreening gedaan. Daarvoor bellen de zorgverleners van te voren op om te vragen of moeder en kind gezond zijn en of er geen coronabesmetting is in het huishouden. Voor wegen en meten,  vragen over groei- en voeding, opvoedvragen kan men op maandag, dinsdag en donderdag tussen 11.00 – 12.00 uur op het consultatiebureau terecht.  

Consulten met een vaccinatie gaan gewoon door. Dit geldt ook voor consulten waar een  oog- en gehoortest moet worden gedaan. Verder heeft de GGD de opdracht van het RIVM om alle 14-jarigen voor 1 juli 2020 te vaccineren tegen de menigokokkenziekte. Het vaccineren tegen meningokokkenziekte valt onder noodzakelijke zorg. De vaccinatie voorkomt dat jongeren ernstig ziek kunnen worden van meningokokkenziekte die veroorzaakt wordt door type A, C, W of Y.
De Brede Hoed, D.J. den Hartoglaan 8, 1111 ZC Diemen, JGZDeBredeHoed@ggd.amsterdam.nl