Let op: op vrijdag 24 januari kunt u vanaf 15.30 uur geen gebruik maken van DigiD op de website van de gemeente Diemen vanwege technisch onderhoud. Dit duurt mogelijk tot en met 25 januari.
b&w besluitenlijst 3 december 2024
Datum | 3-12-2024 |
Tijd | 10:00 - 14:00 |
Locatie | B&W kamer |
Voorzitter | de heer E. Boog |
1. Vaststellen van de agenda
Besluit:
Het college stelt de agenda vast.
2. Besluitenlijst B&W
Besluit:
Het college stelt de besluitenlijst vast.
3. Regionale zaken en Actualiteiten
Besluit:
Wethouder Everhardt heeft een AB/DB-overleg gehad van de GGD over het Inspectierapport van Veilig Thuis en het verbeterplan. Wethouder Everhardt heeft aangegeven hoe het in onze raad is besproken. Ook andere gemeenten informeerden daarover. Wethouder Everhardt maakt hierover nog een Informatie van de wethouder.
4. Definitief ontwerp openbare ruimte Buitenlust
Nadat het bestemmingsplan definitief in werking is getreden is het voorlopig ontwerp voor het gebouw en de openbare ruimte uitgewerkt. Het voorlopig ontwerp openbare ruimte is vastgesteld op 18 juni 2024 in het college en besproken met de bewoners van Buitenlust op 10 juli 2024. De opmerkingen van de bewoners zijn opgenomen in het verslag en meegenomen in de verdere uitwerking van de openbare ruimte rondom de nieuwbouw in Buitenlust. Het definitief ontwerp openbare ruimte is hiermee vastgesteld en wordt een belangrijke stap gezet naar de realisatie van 38 sociale huurwoningen.
Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Kennisnemen van het verslag bewonersavond Buitenlust 10 juli 2024. (bijlage 1)
2. Vaststellen van het definitief ontwerp openbare ruimte Buitenlust en kaptekening. (bijlage 2)
3. Instemmen met het informeren van de gemeenteraad over (de totstandkoming van) het definitief ontwerp openbare ruimte door middel van bijgevoegde Informatie van het College. (bijlage 3)
5. Afdoening motie onderzoek Stadspas met een eigen bijdrage
De gemeenteraad heeft aan de burgemeester en wethouders gevraagd om te onderzoeken of ze een Stadspas met een eigen bijdrage kunnen invoeren. De gemeente Diemen heeft dat onderzocht.
Technisch is het nu niet mogelijk om een eigen bijdrage in te voeren voor de Stadspas.
Het verkopen van Stadspassen aan mensen die geen minima zijn, is niet de bedoeling van Stadspas.
Burgemeesters en wethouders hebben deze informatie naar de gemeenteraad gestuurd.
Besluit:
Het college besluit conform advies:
De motie ‘Onderzoek instandhouding Stadspas met een eigen bijdrage’ af te doen middels bijgevoegde Informatie van het College.
6. Projectplan uitvoering Preventie met Gezag
De gemeente Diemen heeft in het voorjaar 2024 op uitnodiging van het ministerie van Justitie en Veiligheid een aanvraag gedaan voor subsidie vanuit het programma Preventie met Gezag. In juli 2024 is deze aanvraag goedgekeurd door het ministerie. Daarmee ontvangt de gemeente voor de periode van 1 juli 2024 tot 1 juli 2027 een totaalbedrag van €1.500.000. Deze aanvraag is uit gewerkt in een projectplan waarin inhoudelijk invulling wordt gegeven aan de subsidie. De doelstelling is: Voorkomen dat kinderen en jongeren van 8 tot en met 27 jaar in aanraking komen met(ondermijnende) criminaliteit of daarin doorgroeien. Om deze doelstelling te bereiken wordt ingezet op 4 interventies: versterken en verbeteren van het jeugdoverleg, opzetten van een lokale persoonsgerichte aanpak, het bereik vergroten van het ‘bredere’ jongerenwerk, de inzet van ‘Alleen jij bepaalt wie je bent’. Om de voortgang van het project te waarborgen wordt een stuurgroep gestart waarin beide portefeuillehouders zitting nemen naast vertegenwoordiging vanuit de teamleiders. De uitvoering van het projectplan ligt bij de projectleider en het projectteam. De jaarlijkse update aan de stuurgroep wordt ter informatie gedeeld met het college en de raad.
Besluit:
Het college besluit conform advies:
1. Instemmen met het bijgevoegde Projectplan uitvoering Preventie met Gezag 2024-2027.
2. Informeren van de raad doormiddel van de bijgevoegde Informatie van het college Projectplan uitvoering Preventie met Gezag 2024-2027.
7. Steunpunt Wonen Diemen
In 2022 is gestart met de tweejarige pilot Steunpunt Wonen Diemen. Naar aanleiding van een positieve eindevaluatie van de pilot, wil de gemeente het steunpunt structureel voortzetten. Bij de Kadernota 2026 wordt het structureel voortzetten van het Steunpunt Wonen Diemen aan de raad voorgelegd. Het doel van het steunpunt is dat huurders op een laagdrempelige en toegankelijke manier vragen kunnen stellen over wonen en huren. Het steunpunt geeft huurders in Diemen informatie, advies en ondersteuning bij vragen over onder andere huurprijs, onderhoud, servicekosten, woningtoewijzing en (onder)huurcontracten. Huisbezoek bij ernstige gebreken, het aanschrijven van de verhuurder en het indienen van en begeleiden bij een procedure bij de Huurcommissie behoort ook bij de dienstverlening. Huurders kunnen gratis bij dit steunpunt hun vraag fysiek, digitaal of telefonisch stellen. De gemeente zet voor de uitvoering van dit steunpunt de samenwerking met stichting !WOON voort.
Besluit:
1. Kennisnemen van de eindevaluatie van de pilot Steunpunt Wonen Diemen (bijlage 1).
2. Instemmen met het ophogen van 10.000 euro in de begroting via de 1e Kwartaalbrief zodat het Steunpunt Wonen Diemen in 2025 kan worden voortgezet.
3. Bij de Kadernota 2026 aan de raad voor te leggen om het structureel voort te zetten van het Steunpunt Wonen Diemen.
4. Instemmen met het beleggen van de niet handhavende taken van de Wet goed verhuurderschap bij Steunpunt Wonen Diemen, voor een proefperiode van 1 januari 2025 tot 1 januari 2026.
5. De raad te informeren middels bijgaande Informatie van het College inzake voortzetting Steunpunt Wonen Diemen (bijlage 2).
8. Schriftelijke vragen Bijstandsschulden
De fractie van D66 heeft schriftelijke vragen gesteld inzake bijstandsschulden. Het college heeft de vragen beantwoord.
Besluit:
Het college besluit conform advies:
Instemmen met de beantwoording op de schriftelijke vragen van D66 over de bijstandsschulden in Diemen.
(conform Reglement van Orde van de gemeenteraad Diemen, artikel 48)