b&w besluitenlijst 3 september 2024

Datum 03-09-2024
Tijd 10:00 - 14:00
Locatie B&W kamer
Voorzitter de heer E. Boog

1. Vaststellen van de agenda

Besluit:
Het college stelt de agenda vast.

2. Besluitenlijst B&W

Besluit:
Het college stelt de besluitenlijst vast.

3. Regionale zaken en Actualiteiten

Besluit:
-

4. Meerjaren onderhoudsplan gemeentelijke gebouwen 2024-2033

Voor de komende jaren 2024-2033 is een meerjaren onderhoudsplan (MJOP) opgesteld om inzichtelijk te krijgen welke werkzaamheden dienen te worden verricht om het onderhoud van de gemeentelijke gebouwen op orde te houden. In dit plan is een onderscheid gemaakt tussen investeringen en voorzieningen. De opgestelde investeringen betreffen omvangrijke werken/vervangingen en de werken in het kader van duurzaamheid. Deze worden betaald uit de hiervoor getroffen voorziening die jaarlijks wordt aangevuld.

Er is voortgeborduurd op de vorige MJOP waarbij de duurzaamheidsdoelen vanuit de Duurzaamheidsagenda 2020 – 2025, waaronder de doelstelling 2030 klimaat neutrale gemeentelijke organisatie en circulair inkopen en opdrachtgeverschap, zijn geïntegreerd.

In het MJOP zijn de werkzaamheden ten behoeve van sportcentrum Duran opgenomen die nodig zijn om het sportcentrum/zwembad de komende 10 jaar in stand te houden. De budgetten en werken zijn overeenkomstig hetgeen hiervoor in de Kadernota 2025 is opgenomen.
Diverse onderdelen van het huisvestingsplan van het gemeentehuis zijn eveneens opgenomen in dit MJOP.

Besluit:
Burgemeester Boog onthoudt zich bij dit agendapunt van stemming.

Het college besluit conform advies: 

  1. In te stemmen met Meerjaren onderhoudsplan (MJOP) gemeentelijke gebouwen 2024-2033.
  2. Het Meerjaren onderhoudsplan (MJOP) gemeentelijke gebouwen 2024-2033 ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad (oktober 2024)

5. Gemeenschappelijke regeling Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied 2024

De Wet gemeenschappelijke regelingen is gewijzigd. Daarom moet de Gemeenschappelijke Regeling (GR) van de Omgevingsdienst Noordzee-kanaalgebied (OD NZKG) worden aangepast. Aanpassing van deze GR is daarnaast ook nodig vanwege enkele andere ontwikkelingen zoals de invoering van de Omgevingswet. Door het Algemeen Bestuur van de OD NZKG is een conceptversie van de gewijzigde GR voorgelegd aan de gemeenteraden met de mogelijkheid om een zienswijze in te dienen. Alleen Amsterdam en Haarlemmermeer hebben een zienswijze ingediend. Dit heeft geleid tot enkele aanpassingen in de GR. Het Algemeen Bestuur van de OD NZKG verzoekt nu het college om uiterlijk 18 november 2024 aan te geven of het kan instemmen met de eindversie van de gewijzigde GR. Hiervoor is toestemming nodig van de gemeenteraad. Het college besluit om de gemeenteraad voor te stellen om deze toestemming te geven. Ook besluit het college, onder voorbehoud van toestemming door de gemeenteraad, tot instemming met de eindversie van de gewijzigde GR van de OD NZKG.

Besluit:
Het college besluit conform advies:

  1. Kennis te nemen van de eindversie van de gewijzigde GR van de OD NZKG en het verzoek om instemming van het Algemeen Bestuur van de OD NZKG;
  2. De gemeenteraad voor te stellen, conform het opgestelde raadsvoorstel, om het college van BenW toestemming te geven om in te stemmen met de eindversie van de GR van de OD NZKG;
  3. In te stemmen, onder voorbehoud van toestemming door de gemeenteraad, met de eindversie van de gewijzigde GR van de OD NZKG.

6. Deelname Programma ‘Child Friendly Cities Initiative’

In het coalitieakkoord 2022-2026 ‘Diemen met elkaar en voor elkaar’ staan verschillende ambities met betrekking tot de jeugd. In Diemen willen we fijn en gezond wonen, werken en recreëren. Dit geldt ook voor onze jeugd. We blijven investeren zodat alle kinderen en jongeren in Diemen kansrijk opgroeien in een veilige, sociale en gezonde omgeving en zich optimaal kunnen ontwikkelen. Diemen is als gemeente door UNICEF benaderd om deel te nemen aan het CFCI-programma, mede door ons gebruik van de term ‘leerrechtconsulent’. Het Child Friendly Cities Initiative (CFCI)-programma van UNICEF ondersteunt gemeentes om een kindvriendelijke gemeente te worden. Met deelname aan het CFCI-programma krijgen we als gemeente een beter inzicht in de huidige leefsituatie van kinderen en jongeren in Diemen. Daarmee kunnen we duidelijker bepalen wat we meer willen doen om de leefsituatie voor kinderen en jongeren te verbeteren in onze gemeente. Het college van B&W stelt de gemeenteraad voor om mee te doen aan dit programma.

Besluit:
Het college besluit conform advies: 

  1. Instemmen met bijgevoegd raadsvoorstel om mee te doen aan het CFCI-programma van UNICEF

7. Integraal Huisvestingsplan Onderwijs Diemen 2024-2034

In 2017 heeft de gemeenteraad de ‘Strategische Visie onderwijshuisvesting gemeente Diemen 2017-2037’ vastgesteld. In deze strategische visie werden de opgaven van de gemeente ten aanzien van de onderwijshuisvesting weergegeven. De visie is periodiek geëvalueerd en bijgesteld. Inmiddels heeft zich een aantal ontwikkelingen voorgedaan waardoor een totale herziening noodzakelijk is. Vooruitlopend op een verwachte wetswijziging in 2025 waarbij het verplicht wordt voor gemeenten om een Integraal Huisvestingsplan (IHP) voor onderwijshuisvesting te hebben, is besloten de strategische visie op onderwijshuisvesting voor de gemeente Diemen om te zetten in een IHP. Naast een visie op onze onderwijshuisvesting bevat het IHP een bouwkundige opname van alle schoolgebouwen, zijn de schoolgebouwen opnieuw ingemeten en is het gebruik van de gebouwen in kaart gebracht. Tot slot zijn de onderwijshuisvestingsopgaven in beeld gebracht waar de gemeente de komende jaren mee aan de slag zal gaan. Het IHP is in concept voorgelegd aan de betrokken schoolbesturen in Diemen in een Op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO). Met de schoolbesturen is overeenstemming bereikt over de inhoud van het IHP voor de komende jaren. Het college heeft besloten het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2024-2034 vast te stellen en ter besluitvorming voor te leggen aan de gemeenteraad.

Besluit:
Het college besluit conform advies: 

  • In te stemmen met het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2024-2034 met bijbehorende bijlagen en daarmee de Strategische Visie Onderwijshuisvesting 2017-2037 te vervangen;
  • Het Integraal Huisvestingsplan Onderwijs 2024-2034 met bijbehorende bijlagen ter vaststelling voor te leggen aan de gemeenteraad.

8. Jaarverslag Klachten, Bezwaar en Beroep, Sociale Zekerheidswetten en Ombudsman Metropool 2023

Jaarlijks bieden we de jaarverslagen over Klachten, Bezwaar en Beroep, Sociale Zekerheidswetten en het jaarverslag van de Ombudsman Metropool Amsterdam in één keer aan het college en de gemeenteraad aan ter kennisname. Onze huidige klachtenregeling stelt inwoners in staat om een officiële klacht in te dienen over het gedrag van een medewerker of bestuurder, evenals over de gemeentelijke dienstverlening. In 2023 is de klachtbehandeling aanzienlijk verbeterd ten opzichte van voorgaande jaren. We boekten een duidelijke vooruitgang in het tijdig oplossen van klachten, wat resulteert in een snellere afhandeling. Wat bezwaarschriften betreft, was het beeld voor 2023 positief. De beschikkingen voorafgaand aan bezwaarschriften en verweerschriften waren kwalitatief in orde, en de meerderheid van de bezwaarschriften werd ongegrond verklaard, zo valt te lezen in het jaarverslag Bezwaar en Beroep. In 2023 handelden we 55 bezwaren af, waaronder veel over de Energietoeslag 2022 en nieuwe regels zoals de Wet Hersteloperatie Toeslagenaffaire. Hoewel we sommige zaken langer onderzochten, waardeerde de commissie de efficiënte rolvervulling en de tijdige aanlevering van procesdossiers door de teams. En tot slot, sprak de Ombudsman in zijn jaarverslag opnieuw zijn waardering uit voor de kwaliteit van de klachtbehandeling in Diemen in zijn jaarverslag.

Besluit:
Het college besluit conform advies: 

  1. Kennisnemen van de Jaarverslagen Klachten, Bezwaar beroep, Sociale Zekerheidswetten 2023 en het jaarverslag van de Ombudsman Metropool en instemmen met de eventuele daarin genoemde aandachtspunten
  2. Instemmen met bijgevoegd Informatie van het College

9. Projectopdracht warmtenet datacenter en intentieovereenkomst met Switch Datacenters

Begin 2024 is het datacenter aan de Treubweg 11 op het bedrijventerrein Verrijn Stuart in gebruik genomen. De servers van het datacenter produceren grote hoeveelheden warmte en moeten constant worden gekoeld. De warmte die hierbij vrijkomt gaat nu letterlijk de lucht in. Via een warmtenet zou deze warmte naar bedrijven en woningen kunnen worden gebracht. Het is in het belang van de Diemense warmtetransitie om nu voortvarend te handelen en deze mogelijkheid nader te gaan onderzoeken. Mogelijk kan dit op de langere termijn leiden tot een eerste wijkuitvoeringsplan om Diemen Zuid (en mogelijk ook bedrijventerrein Verrijn Stuart en/of delen van Diemen Centrum) van het aardgas af te halen. In de Transitievisie warmte Diemen en in de Omgevingsvisie Diemen 2040 hebben we vastgelegd dat Diemen in 2040 gasvrij wil zijn.
Om binnen de gemeentelijke organisatie alles in goede banen te leiden is een projectopdracht opgesteld. Daarnaast is een intentieovereenkomst opgesteld. Deze is noodzakelijk om een goede basis te leggen voor een samenwerking met Switch Datacenters, de eigenaar van het datacenter.

Besluit:
Het college besluit conform advies: 

  1. In te stemmen met de Projectopdracht warmtenet datacenter.
  2. De wethouder duurzaamheid te mandateren om de Projectopdracht warmtenet datacenter te ondertekenen.
  3. In te stemmen met de Intentieovereenkomst Gemeente Diemen – Switch Datacenters.
  4. De wethouder duurzaamheid te mandateren om de Intentieovereenkomst Gemeente Diemen – Switch Datacenters te ondertekenen.
  5. De gemeenteraad te informeren middels de opgestelde Informatie van het college.