Andere achternaam gebruiken

Wilt u dat de overheid u met een andere naam aanschrijft? Bijvoorbeeld met de naam van uw partner of met uw meisjesnaam? Dit vraagt u aan bij de gemeente.

Iedereen in Nederland heeft een achternaam (geboortenaam). Deze is vastgelegd in de burgerlijke stand en staat ook in de basisregistratie personen (BRP) van de gemeente. Uw achternaam verandert niet als u gaat trouwen of geregistreerd partnerschap aangaat. U kunt bij de gemeente wel aangeven dat u met een andere achternaam aangeschreven en aangesproken wilt worden. Het maakt niet uit of u man of vrouw bent.

De gemeente en andere (overheids)organisaties gebruiken standaard uw aanschrijfnaam als zij u post sturen. De achternaam waarmee u bent geboren, blijft in uw officiële papieren staan (bijvoorbeeld uw paspoort of rijbewijs).

U kunt een verzoek aanduiding naamgebruik doen als:

  • u bent getrouwd
  • een geregistreerd partnerschap bent aangegaan
  • u bent gescheiden
  • weduwe of weduwnaar bent geworden

U kunt een afspraak maken of u kunt het formulier per post op laten sturen. Neem dan contact op met burgerzaken (020) 31 44 888.

De gemeente moet binnen 4 weken beslissen. De gemeente maakt de beslissing schriftelijk bekend.

U moet bij de aanvraag een geldig identiteitsbewijs laten zien. Doet u de aanvraag per post? Stuur dan een kopie van uw identiteitsbewijs mee.