Diemen Helpt tijdens de coronacrisis

Het coronavirus heeft grote gevolgen voor de inwoners, ondernemers en instellingen van Diemen. De gemeente houdt u in deze bijzondere situatie zo goed mogelijk op de hoogte over wat de gemeente doet én wat u zelf kunt doen. Hier vindt u alle informatie van bestaande initiatieven van organisaties in Diemen en hoe u een eigen initiatief kunt indienen. 

Hou vol hart diemen, lieve inwoners van Diemen

Regelingen voor ondernemers en ZZP’ers 


De verspreiding van het virus zorgt voor veel zorgen en vragen. Ook bij ondernemers en ZZP’ers. Op deze pagina vindt u meer informatie voor ondernemers en ZZP’ers die getroffen worden door de maatregelen rondom het coronavirus.

Overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers TOZO
•    Direct aanvragen 
U kunt financiële ondersteuning vragen. U heeft hiervoor uw DigiD nodig.
•    Direct aanvragen 
•    Tijdelijke inkomensondersteuning voor zelfstandige ondernemers 

De overheid ondersteunt zelfstandig ondernemers die financieel getroffen zijn door het plots wegvallen van inkomsten vanwege de Coronacrisis. De gemeente kan met de nieuwe regeling uw inkomen tijdelijk aanvullen. 
Hieronder vindt u veel vragen en antwoorden betreffende de overbruggingsregeling zelfstandige ondernemers.

•    Vragen en antwoorden overbruggingsregeling 

Hulp voor ouders en kinderen


Veel ouders zitten met vragen over hoe ze het beste om kunnen gaan met de huidige thuissituatie. In Zo houd je het vol als gezin vindt u praktische tips en informatie.

Hulp voor ouderen, jongeren en volwassenen 


Stichting Welzijn Diemen (SWD)/ Diemen voor elkaar

De locaties van SWD zijn momenteel gesloten. Wel is SDW nog steeds telefonisch bereikbaar en bieden zij hulp waar het kan. Zij richten zich hierbij voornamelijk op ouderen en kwetsbare inwoners van Diemen. Zij bieden onder andere de Maaltijdservice, buurthulpdienst etc. Bellen kan op telefoon: 020 695 37 83 of kijk op de website.

MaDi Diemen voor maatschappelijke hulp of vragen

U kunt ook terecht bij MaDi Diemen voor maatschappelijke hulp. Bellen kan op alle werkdagen naar telefoon (020) 31 44 700.

MEE (voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking)

Mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, mensen met autisme, hun naasten, maar ook ouderen en andere kwetsbare mensen kunnen het extra moeilijk hebben in deze tijd. MEE biedt hulp bij allerlei vragen of een luisterend oor. Bellen naar MEE kan naar telefoon (020) 51 27 272 of per e-mail: informatie@mee-az.nl. Zie ook de website.

Corona en mentale gezondheid

We kunnen ons voorstellen dat de huidige corona virus invloed heeft op je dagelijks leven als ook dat van je naaste met psychische- en/ of verslavingsproblemen. Je kunt hiervoor terecht bij Arkin. Wil je een telefonisch adviesgesprek? Bellen kan naar telefoon (020) 59 01 330 bereikbaar maandag t/m vrijdag 09:00-17:00 uur of mailen naar: preventie@arkin.nl.

Appen of sms’en

App of sms naar onderstaande nummers, dan word je teruggebeld:

  • Telefoon: (06) 158 22 594 voor ondersteuning van familie en naasten & bij rouw
  • Telefoon: (06) 119 17 101 voor ondersteuning rondom stress, somberheid en angst. Bereikbaar maandag t/m donderdag 09:00-17:00 uur

De gesprekken kunnen gevoerd worden in het Nederlands, Engels, Turks en Marokkaans/Arabisch.

Centrum voor Levensvragen


Het Centrum voor Levensvragen Amsterdam – Diemen biedt je de mogelijkheid voor een persoonlijk gesprek. Er zijn geen kosten verbonden aan deze gesprekken. We hanteren op dit moment een maximum van vijf gesprekken.
Bel op werkdagen (06) 472 00 201 of stuur een e-mail naar info@centrumvoorlevensvragenamsterdam.nl. Zie ook de website.

Meld hier uw eigen initiatief


Mist u een initiatief waarvan u denkt dat het belangrijk is dat hier ook aandacht voor is. Wilt u dit doorgeven, dan kan dat volgens dit formulier. Ook als u initiatieven heeft voor Koningsdag of Bevrijdingsdag kunt u het formulier gebruiken.

De gemeente kan u helpen bij:
•     Het in contact brengen met mensen die u verder kunnen helpen;
•     Bekendheid geven aan uw initiatief;
•     Materiaal of andere ondersteuning beschikbaar stellen.

Heeft u geen initiatief maar wilt u toch helpen? Door bijvoorbeeld boodschappen te doen of iemand te bellen? Dan verwijzen we u graag door naar Diemen voor elkaar.  Heeft u geen internet dan kunt u bellen (020) 31 44 700.
Pas goed op uzelf. Wij komen hier samen doorheen!

Het coronavirus heeft op dit moment invloed op ieders persoonlijke leven en werksituatie. Kinderen die worstelen met hun huiswerk, ondernemers die onzekere tijden beleven, eenzaamheid onder ouderen en kwetsbare groepen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken. Fijn te zien dat ook in Diemen allerlei initiatieven worden ontplooid om elkaar in deze moeilijke periode te helpen.