Huurders: zelf aan de slag?

De gemeente Diemen gaat in september huurders opleiden tot energiecoach.

Energiecoaches zijn deskundige vrijwilligers die medehuurders met behulp van een vragenlijst in een één op één gesprek informeren over energiebesparing. Bent u onze nieuwe energiecoach?

Bespaargesprek

Het gesprek begint met het verduidelijken van de energierekening: wat staat er allemaal in en wat zegt het over de acties die u kunt ondernemen. Vervolgens kijkt u (de bewoner) samen met de coach wat u door het inzetten van kleine maatregelen, zelf kunt besparen. De coach heeft naast een klein cadeautje, een tas bij zich vol met voorbeelden van energiebesparende materialen waardoor het allemaal nog makkelijker wordt om te besparen. 

In het gesprek probeert de coach zoveel mogelijk een indicatie te geven hoeveel geld de bewoner kan besparen. Natuurlijk beslist u zelf wat u daadwerkelijk gaat doen. Het doel van het gesprek is dat u enthousiast wordt gemaakt om aan de slag te gaan met energiebesparing zowel door gedragsaanpassingen als door het nemen van kleine maatregelen. U krijgt tijdens het gesprek heel veel tips om direct toe te gaan passen. Zodra de energiecoach de woning verlaat kan het besparen al gaan beginnen.  

In oktober kunnen huurders zich via de website van Bespaar Afspraak zich opgeven voor een energie bespaargesprek. U kunt zich nu alvast aanmelden zodat u een berichtje krijgt als de gesprekken gaan starten.

Op zoek naar vrijwilligers

Op dit moment zijn wij op zoek naar 10 huurders die zich willen laten opleiden tot energiecoach. Zij krijgen in september een (gratis) training aangeboden van drie dagen (op woensdag 15, 22 en 29 september van 10.00 uur tot 15.00 uur). 
Om energiecoach te worden, hoeft u geen technische achtergrond te hebben of veel te weten van energie(besparing). Het is met name belangrijk dat u het leuk vindt om wat u geleerd heeft door te geven aan andere huurders en dat u samen met de bewoner op zoek wil gaan naar de besparingsmogelijkheden die passen bij de bewoner. 

Waarom zou u energiecoach willen worden?

U krijgt een gratis opleiding waarmee u natuurlijk ook zelf eenvoudig leert om energie te besparen. U leert veel nieuwe mensen kennen, uw collega-coaches maar natuurlijk ook de mensen die u bezoekt. Het is een waardevolle besteding van uw vrije tijd, u helpt vele mensen aan een lagere energie rekening én u maakt de wereld samen een klein beetje mooier. En als laatste krijgt u 
als dank voor al uw inzet, als u minimaal 10 gesprekken heeft gevoerd, de voorbeeldtas met energiebesparende maatregelen ter waarde van €180,- cadeau. Heeft u ondanks al deze voordelen toch nog twijfels, neem dan even contact op met Imke Tegels, zie voor haar gegevens de onderstaande tekst. 

Bent u onze nieuwe energiecoach?

U kunt zich opgeven bij Imke Tegels via het aanmeldformulier. Heeft u nog vragen dan kunt u haar mailen of bellen op dinsdag tot en met donderdag op 06-17544989.