Criminele ondermijning

Voor een veilige gemeente is ook uw hulp nodig: meld criminele ondermijning.

Een restaurant of winkel waar nooit een klant komt. Een pand met afgeplakte ramen of altijd dichte rolluiken. Bestelbusjes die op vreemde tijdstippen worden in- of uitgeladen. Dit soort signalen kunnen duiden op criminele activiteiten. Ziet, hoort of ruikt u onraad? Heeft u het gevoel dat er iets niet in orde is? Meld het. Altijd.

Wat is criminele ondermijning

Illegale activiteiten zijn bijna niet uit te voeren zonder gebruik te maken van legale diensten zoals transport, opslag, financiën, vergunningen en huisvesting. Zo raken onder- en bovenwereld vermengd. Hierdoor kunt u er bewust of onbewust mee in aanraking komen. Normen vervagen en het gevoel van veiligheid en leefbaarheid neemt af. Dit wordt ook wel ondermijning genoemd. Het is een maatschappelijk probleem wat ons allemaal raakt.

Voorbeelden van criminele ondermijning

Voorbeelden van ondermijning zijn het grootschalig kweken van wietplanten (hennepteelt), drugshandel, woonfraude, geld witwassen en mensenhandel. Zomaar een aantal voorbeelden die in uw omgeving kunnen voorkomen. Wietplantages zijn vaak onprofessioneel aangelegd met kans op brandgevaar of waterschade. Ook trekken zij veel andere criminaliteit aan. Belangrijk dus om dit melden!

Wat kunt u doen?

Wij willen een gemeente zijn waarin iedereen zich veilig voelt. Daarom werken we samen met politie en veiligheidspartners aan de aanpak van ondermijning. Ook uw hulp is nodig. U bent onze extra ogen en oren. Heeft u het gevoel dat er iets niet klopt?

Er zijn verschillende manieren hoe u verdachte zaken kunt melden:

  • Telt elke seconde? Bel altijd direct bij het zien van misdrijven alarmnummer 112, ook bij twijfel!
  • Bij de politie via telefoonnummer 0900 - 8844 
  • Bij de gemeente via het formulier meld een vermoeden.
  • Voor het doen van volledig anonieme meldingen: via de website van Meld Misdaad Anoniem: of via telefoonnummer 0800 - 7000.