Nationale Zaaidag 22 april 2023

Bijen leveren een hele grote bijdrage aan onze samenleving. Bestuiving door insecten is noodzakelijk voor meer dan 75% van de voedingsgewassen. De bijen zorgen er dus voor dat we kunnen genieten van heerlijk fruit en groente, zoals aardbeien, kersen, appels, courgettes en pompoenen. 

In Nederland gaat het niet goed met bijen en insecten. Ze hebben een bloemrijke omgeving nodig met soorten die van nature in Nederland voorkomen. Op 22 april wordt er een nationale Zaaidag georganiseerd. Daarmee zorgen we ervoor dat er meer bloemen en planten komen die geschikt zijn voor de bijen. Op deze dag zaaien we met tienduizenden mensen tegelijk in tuinen en op balkon. Zaai jij ook mee?

Actie voer de bij bij

Tot 22 april 2023 kan je als bewoner van Diemen een gratis zakje zaaigoed ophalen in het gemeentehuis, Theater de Omval of buurthuis het Kruidvat. Hier kun je een bijvriendelijke plek in je tuin of op je balkon mee maken.
Vanaf 10 april gaan ook de kleine afhaalpunten in de wijken open. Kijk op www.voerdebijbij.nl voor de kaart met één van de 3000 wijkafhaalpunten in Nederland voor een gratis zakje zaaigoed.

Start bij de Nieuwe Kring

Vorige week maandag werd de campagne afgetrapt. Wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg heeft toen samen met de kinderraadsleden van basisschool de Nieuwe Kring zaadjes gezaaid bij het schoolplein. 
De kinderraad heeft als actie ‘bijen helpen’ gekozen. Ze hebben al een folder ‘bijen helpen’ gemaakt die in het welkomstpakket voor nieuwe inwoners zit.  Momenteel zijn ze in overleg met hun schooldirecties om te kijken wat de scholen voor bijen kunnen doen.

Wat doet de gemeente?

Voor het derde jaar doet de gemeente mee aan het NK Tegelwippen. Bewoners worden gestimuleerd om hun tuin te vergroenen. In de openbare ruimte probeert de gemeente ook zoveel als mogelijk te vergroenen. Bijvoorbeeld de nieuwe perken voor het gemeentehuis. Bij het groenbeheer wordt al jarenlang geen gif meer gebruikt. Op veel plekken geeft de gemeente meer ruimte voor wilde planten in de plantsoenen en wordt met maaien rekening gehouden met bloemen en insecten.

Ook steunt de gemeente de kinderraad bij het helpen van bijen en insecten rond hun school. Bovendien is de gemeente in 2023 partner voor de nationale zaaiactie voer de bij en deelt gratis zaaigoed uit.

matthijs zaaien 2