Meer deelscooters beschikbaar in Diemen

Diemenaren kunnen vanaf vandaag gebruik maken van meer elektrische deelscooters. De gemeente heeft een overeenkomst gesloten met aanbieder Check. Check is op dit moment al actief in Amsterdam en Amstelveen.

Een duurzame en efficiënte oplossing

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft op 6 april 2021 het besluit genomen om deelscooters van Check te introduceren in Diemen. Dit past in de maatregelen om duurzame mobiliteit in Diemen verder te stimuleren. Lex Scholten (wethouder Verkeer &Vervoer, PvdA) en Jan Willem Hut (beleidsmedewerker Verkeer & Vervoer) waren aanwezig bij het officiële startschot van de introductie. Het inzetten van elektrische deelscooters is een duurzame aanvulling op het vervoersaanbod voor veel Diemenaren. Paul van Merrienboer, mede-oprichter van Check: ‘We zien dat Diemen steeds drukker en voller wordt. Een deelscooter vervoert soms wel 30 personen op een dag en is een efficiënte en duurzame manier om het dorp bereikbaar te houden.’

Uitbreiding van het bestaande aanbod

Diemen sloot eerder al een overeenkomst met aanbieder Felyx. Net als de groene scooters van Felyx kunnen de wit met paarse scooters van Check worden gevonden en achtergelaten in zogenoemde servicegebieden in Diemen. Het servicegebied van Check omvat heel Diemen-Centrum en delen van Diemen-Zuid en Holland Park. Gebruikers kunnen een scooter vinden en reserveren via de apps van de aanbieders.

Tegengaan van verkeerd geparkeerde scooters

Diemen heeft met beide aanbieders afspraken gemaakt om overlast door eventueel verkeerd geparkeerde scooters tegen te gaan. Gebruikers van Check kunnen bijvoorbeeld een verkeerd geparkeerde scooter melden via de app zodat deze kan worden verplaatst. Ook voert Check actief campagne bij haar gebruikers over het belang van goed parkeren.

Het gebruiken van een Check e-scooter

Je gebruikt de Check e-scooter app om de rit te starten. De Check e-scooter app is beschikbaar voor Android en iOS. Je kunt een scooter in de buurt reserveren en gedurende 10 minuten kan alleen jij de scooter ontgrendelen. Zo heb je de tijd om al je spullen bij elkaar te zoeken en ben je toch verzekerd van een scooter. Wanneer je binnen een straal van 100 meter van de scooter bent, kun je de scooter ontgrendelen. Mocht je de scooter niet kunnen vinden, dan kun je de toeter af laten gaan zodat je hem toch kunt vinden. De scooters kosten €0,25 per minuut. Daarnaast betaal je per rit een starttarief €0,50 per rit. Het pauzeren van een Check bedraagt 10 cent per minuut. Kijk voor meer informatie op de website van Check.

Over Check

De missie van Check is het aanbieden van de makkelijkste weg door de stad. Check biedt hiertoe een mobiele app aan waarmee gebruikers elektrische deelscooters per minuut kunnen reserveren en gebruiken. Check is actief in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda en breidt later dit jaar uit naar Groningen.

Lancering Diemen