Gemeentedag 10 september

Groen is een thema uit het coalitieakkoord. Op de Gemeentedag op 10 september laten we zien hoe we met bewoners en partners werken aan dit thema. Bijvoorbeeld bij de inrichting van onze gemeentelijke plantsoenen. Maar ook door het aanleggen van geveltuintjes of het geven van tips voor een groene, onderhoudsarme tuin aan bewoners. Of door bewoners te helpen met het aanleggen van een buurtmoestuin.


In een schone, groene buurt voelen mensen zich prettiger. Meer groen zorgt ook voor meer vlinders en vogels en helpt bij de klimaatverandering. In hete zomers is het in een groene buurt koeler. Bij heftige buien kan regenwater makkelijker in de bodem worden opgenomen. Een groene (gevel)tuin helpt daar ook bij. 


De gemeente ondersteunt graag bewoners die hun tuin willen vergroenen en hun huis duurzamer maken. Dit doen we onder andere door het stimuleren van kleinschalige acties om te vergoenen, zoals het jaarlijkse NK-Tegelwippen. Groene daken kunnen bijvoorbeeld worden gefinancierd via de gemeentelijke duurzaamheidslening. We werken zo samen met de bewoners aan een energieneutraal, groen, gezond, inclusief en zelfstandig dorp met de daarbij behorende goede voorzieningen, groene woonwijken en een groen buitengebied. 


Op de Gemeentedag wil de gemeente graag een inkijkje geven over wat wij als gemeente allemaal doen en waar wij voor staan. Dat doen we samen met partners, zoals Stichting Steenbreek en afvalinzamelaar Meerlanden, Growing Green Fingers, Rotary Club, Buurtmoestuinen, de Scouting en vrienden van het Diemerbos, IVN, Daarom Duurzaam Diemen en natuurlijk de energiecoaches. Samen laten wij graag zien hoe wij samen werken aan een groen en duurzaam Diemen. 

Het volledige programma kunt u vinden via de volgende link. 
 

Growing Green Fingers
Diemen van het gas af 
Energiecoaches
Infra- Groen doen op Gemeentedag!
Rotary Club
Groen Netwerk in Diemen
Groencommissies 
Vrienden van het Diemerbos 
Scouting Diemen
Daarom Duurzaam Diemen
SmoothiesenZo
Theatervoorstelling voor kinderen
IVN: Ontdekken en beleven

 

 


 

Growing Green Fingers 

Growing Green Fingers

De zussen Els en José van ‘Growing Green Fingers’ leren jou als tuineigenaar hoe je eenvoudig, met respect voor de natuur, zelf je tuin kunt onderhouden en van je tuin kunt gaan genieten. 
Van 12:00 tot 12:30 uur en van 14:00 tot 14:30 uur houden ze een tuinplantenspreekuur. Dus heb je problemen met je tuinplant, maak een foto van de hele plant (overzichtsfoto) én van het probleem in detail en neem deze mee naar het spreekuur.
Tevens is er ook een quiz waarbij je kans maakt op een leuke prijs die je kunt gebruiken bij het onderhouden van je tuin.

Diemen van het gas af

Diemen van het gas af

In 2040 wil Diemen aardgasvrij zijn. Voor het zover is, moeten we aan slag met energiebesparing, isoleren en duurzame verwarming. De gemeente gaat dit samen met de inwoners en bedrijven aanpakken. 
Daarom zijn wij op zoek naar bewoners en bedrijven die graag het initiatief willen nemen om hun woning, bedrijf, straat of buurt te verduurzamen. De nieuwe warmteregisseurs van Diemen laten tijdens de gemeentedag zien welke mogelijkheden er zijn en hoe de gemeente u daarbij kan ondersteunen.

Energiecoaches

Energiecoaches

Maak kennis met de energiecoaches van Diemen!

Wat doet de energiecoach?
Een energiecoach is een mede-inwoner van Diemen die u deskundig advies kan geven over energie besparen. De coach kijkt samen met u naar uw energiejaarrekening en geeft u praktische tip om de rekening te verlagen. Het energiegesprek richt zich op kleine maatregelen en gedragsaanpassingen, waarmee u flink geld kunt besparen zonder comfort te verliezen. De energiecoach komt op afspraak bij u thuis, op een moment dat het u uitkomt. 

Bij onze kraam kunt u:

 • in gesprek gaan over energiebesparing bij u thuis. (Tip: neem uw energie jaarafrekening mee!)
 • direct een gratis bezoek thuis inplannen.

Zélf energiecoach worden?
Wilt u misschien zélf ook energiecoach worden? Kom dan naar de kraam, praat met een van de aanwezige coaches en laat u informeren.

Infra- Groen doen op de gemeentedag! 

Infra - Groen doen op de Gemeentedag!

Kom naar de Gemeentedag en laat je inspireren en informeren!

 • Hoe maakt de gemeente de wijken groener? 
 • Wat kun je zelf doen om je tuin onderhoudsvrij en toch groen te maken?
 • Hoe pak je het aan als je een buurtmoestuin wil beginnen of samen met je buren een stuk groen wil onderhouden? 
 • Doe de quiz over bomen en groen in Diemen!
 • Bekijk het groene ontwerp voor de inrichting van het Van Gemertplantsoen en geef jouw mening.
 • Voor kinderen zijn er groene activiteiten.

Rotary Club

Rotary Club

Weg met plastic soep in Diemen!
Weet jij hoeveel plastic afval er in Diemen op straat ligt? Kom naar de stand van Rotary Diemen en doe mee met de prijsvraag. In de Rotary-stand zie je plastic afval uit Diemen. Hoeveel afval is dit?
Rotary Diemen wil af van het plastic afval op straat, in het water en in de natuur. En jij kan meedoen! Begin vandaag met minder plastic te gebruiken. En raap elke dag een stuk plastic afval op straat op. 

www.endplasticsoup.nl

Groen Netwerk in Diemen 

Buurtmoestuinen

‘Natuurlijk Diemen!’ is een lokaal groen netwerk van moestuinen, buurttuinen, natuurtuinen en groene buurtinitiatieven. Hun ambitie ligt bij het vormgeven van kleinschalige stukjes -eetbare- natuur in de buurt met volop ruimte voor planten, vlinders, vogels en bijen, waardoor Diemen nog mooier wordt. Op sommige plekken ligt het accent op het duurzaam samen verbouwen van lekkere en gezonde groenten, noten en fruit en elders juist bij het wildplukken uit de natuur. Plezier, verbinding, inclusie, kennisdeling, natuurbescherming en -educatie zijn hun speerpunten. Om 12.00 en 13.30 uur zijn er twee wandeltochten naar de Burgemeester van Tienentuinen met als thema ‘Tuin met accent op sierwaarde en/of natuurwaarde’. (Max. 15 deelnemers per keer.)

Voor meer informatie kan je contact opnemen via natuurlijkdiemen@gmail.com.     

Groencommissies

Groencommissies

Plantage de Sniep
Door middel van foto’s en kleine accessoires laten zij zien wat zij zoal gedaan hebben. Bijvoorbeeld:

 • zonnebloem voor zonnebloemwedstrijd
 • beschilderde stenen en bloempotten
 • klein insectenhotel
 • foto’s van buren op groene daken
 • als het lukt misschien onze plantenbieb meenemen. 
 • foto van vergroening elektriciteitshuisjes

Anne Frankwijk
Vanuit de Anne Frankwijk komen zij met een aantal flyers van de activiteiten in de afgelopen jaren (Lentedag, Zonnebloemwedstrijd, Herfstmarkt), showen zij pamfletten over de collectieve groene daken-actie, en zijn er enkele artikelen uit het DiemerNieuws in te zien van de succesactiviteiten sinds 2018.

Vrienden van het Diemerbos

Vrienden van het Diemerbos

Op de kramenmarkt op de gemeentedag worden het Diemerbos en de Diemerscheg gepromoot. En natuurlijk zijn zij ook op zoek naar nieuwe vrienden! Daarnaast willen we de kramenmarkt gebruiken om aan ons netwerk te onderhouden en/of uit te breiden.Verder willen zij informatie verspreiden over de plannen voor zowel het Diemerbos als de Diemerscheg en vertellen zij over de werkzaamheden die zowel in het Diemerbos als in de Diemerscheg al van start gegaan zijn en binnenkort zullen starten. 

Scouting Diemen

Scouting Diemen

Scouting Diemen is sinds 1945 DE Scoutingvereniging van Diemen. Vanaf 5 jaar kun je al lid worden van Scouting maar ook als je ouder bent, ben je van harte welkom. Voor het begeleiden van een groep kinderen, zijn altijd mensen nodig. Bij de kraam kun je informatie krijgen. Kinderen kunnen op deze dag zelf een insectenhotel en sleutelhangers maken.

Daarom Duurzaam Diemen 

Daarom Duurzaam Diemen

De vrijwilligers zullen vooral een inspirerende rol hebben op de gemeentedag. Denk aan:

 • Het promoten van microsubsidies;
 • Het werven van vrijwilligers en bestuursleden
 • Informatie verstrekken over de verschillende duurzame thema’s en geïnteresseerden met elkaar verbinden;
 • Het weggeven van een kleine attentie aan belangstellenden (bloemzaadjes - biodiversiteit)

SmoothiesenZo

SmoothiesenZo

Zij hebben als missie om de #1 gezonde drankjes te verzorgen voor bedrijven en organisaties. Zij weten als geen ander dat het promoten van vitaliteit en duurzaamheid lastig is. Met deze diensten helpen zij jou hiermee. Zij bieden verschillende smoothies aan boordevol vitamines. Met de smoothiebar maken zij de smoothies zelf. Kom jij ook proeven?

Theatervoorstelling voor kinderen

Theatervoorstelling voor kinderen

Voorstelling naar een sprookje van Annie MG Schmidt, over beloven en wat er kan gebeuren als je je belofte niet nakomt. Dit is een buitenvoorstelling om 13.00 uur voor kinderen vanaf 4 jaar.

IVN: Ontdekken en beleven

IVN: Ontdekken en beleven.

IVN wil jong en oud in de eigen  omgeving laten ontdekken en beleven hoe leuk, leerzaam, gezond én hoe belangrijk natuur is. De kracht van Groen doet 
goed! Dat doen zij o.a. met (vergroenings)projecten en natuuractiviteiten. Daarbij zoekt de IVN graag de samenwerking met lokale bewoners en partners, die zich in willen zetten voor -het behoud en duurzaam herstel van- de natuur.

Foto: Janny Gerrits