Brandveilig feestvieren

De feestdagen zijn de gezelligste van het jaar, met kersversiering en kaarsen en meer. Ook bij een feest aan het einde van het jaar zit een ongeluk in een klein hoekje. Daarom is het noodzakelijk dat u even de tijd neemt om kritisch te kijken naar de brandveiligheidsaspecten van versieringen en vluchtroutes.  Beter nu even opletten, dat kan narigheid voorkomen.
Het is niet de bedoeling de feestvreugde te verstoren, maar juist advies te geven om de feestdagen op een veilige manier door te brengen. Uiteraard gelden de coronaregels ook nog.
Voor gemeenschappelijke ruimtes in woongebouwen, publieke ruimtes, horeca en bedrijven gelden specifieke regels en voorschriften. Daarop houdt de gemeente toezicht. Voor advies daarover is de gemeente te raadplegen. 

•    Kaarsen
Let op met het gebruik van kaarsen of waxinelichtjes. Gebruik geen kaarsenhouders van plastic of andere gemakkelijk brandbare materialen en ze ten minste vijftig centimeter uit de buurt van brandbare materialen. 
•    Versieringen     
Slingers, textiel, vlaggetjes en andere versieringen kunnen een eventuele brand snel verspreiden. Hou ze dus vrij van spots en andere apparatuur die warm wordt. 
•    Kerstbomen en -takken
Dennengroen is zeer brandgevaarlijk, zeker als het droog is. Gebruik natuurlijke kersttakken daarom in beperkte mate.  Een veilige kerstboom is een kunstboom van moeilijk brandbare kunststof. Een natuurlijke kerstboom kan, maar die moet stevig staan, liefst met een kluit, en dagelijks water krijgen. Zet een kerstboom ook niet te dicht bij gordijnen of ander makkelijk brandbaar materiaal en zet hem ook niet in een vluchtweg. 
•    Feestverlichting
Controleer de bedrading van elektrische kerstverlichting op beschadigingen. Probeer de lichtjes eerst uit en schakel de verlichting door de stekker uit het stopcontact te halen. Gebruik indien nodig een goed verlengsnoer en leg dit zo neer dat er niemand over kan struikelen. 
•    Vluchten 
Als er ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt, moeten mensen op tijd kunnen vluchten. Zorg vluchtmogelijkheden bekend en vrij zijn. Dat betekent dat: 
-    deuren in de vluchtroutes helemaal vrij en direct te gebruiken moeten zijn; 
-    in gangen en trappenhuizen die leiden naar een nooduitgang geen brandbare spullen mogen zijn opgeslagen en er geen brandbare versiering mag hangen; 
-    versieringen op deuren met de deuren mee moeten draaien en dat ze het openen van de deuren niet mogen verhinderen.

Vragen? 
Heeft u vragen dan kunt u contact opnemen met de gemeente Diemen. U kunt ook via de volgende link de website van de brandweer raadplegen.