Vuurwerk in Diemen

Diemen volgt de landelijke vuurwerkaanpak. Dat betekent dat een aantal vuurwerkproducten niet meer afgestoken en verkocht mag worden. Dat gaat bijvoorbeeld om vuurpijlen, ratelbanden, Chinese rollen en singleshots. Ook cobra’s, vlinders en nitraten zijn verboden. Alles wat de lucht in gaat, komt deze jaarwisseling uit een zogeheten cakebox of compound. Vuurwerk afsteken mag alleen op 31 december vanaf 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur. Buiten die tijden mag het niet.

Vuurwerkvrije zones

In Diemen geldt bovendien voor een aantal zones dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken. Die vuurwerkvrije zones liggen rond winkelcentra, zorginstellingen, scholen, ov-voorzieningen als stations, bus-en tramhaltes, de kinderboerderij, maneges, parkeerterreinen, het gemeentehuis, het politiebureau en de brandweerkazerne. Die beperkingen zijn nodig om de overlast in de buurt van kwetsbare mensen, dieren en essentiële gebouwen te voorkomen.

Vuurwerk kopen

Koop je vuurwerk in Nederland bij een erkend verkooppunt, dan zit je altijd goed. Het vuurwerk dat je bij een erkend verkooppunt koopt, voldoet namelijk aan alle nieuwe regels. In Diemen zijn dat Jaileys Fireworks, Venserweg 1G, Beter Fietsen, Arent Krijtsstraat 16 en Maasdam, Ouddiemerlaan 213. De verkoopdagen van vuurwerk zijn: 29, 30 en 31 december. Koop je vuurwerk in het buitenland? Neem dan alleen vuurwerk mee dat voldoet aan de Nederlandse regels. Het is toegestaan om maximaal 25 kilo per auto in te voeren. Die 25 kilo geldt trouwens ook per persoon als je in Nederland vuurwerk koopt.

Vuurwerkoverlast melden?

Vuurwerk wordt helaas ook afgestoken op momenten en plekken waar dat niet is toegestaan. Daartegen wil de gemeente optreden en er wordt extra toezicht ingezet. Maar direct handhavend optreden is erg moeilijk, omdat het constateren van heterdaad overtredingen vrijwel onmogelijk is. Om gerichter en effectiever toezicht te kunnen houden geeft de gemeente de mogelijkheid om overlast van vuurwerk door te geven via de website.  Op doorgegeven plekken kan dan extra gesurveilleerd worden door politie en toezichthouders en soms is ook directe opvolging van een klacht mogelijk. Vuurwerkklachten kunnen ook via de app “Makkelijk melden” doorgegeven worden. Ook doorgeven aan de politie kan, bij geen spoed: via 0900 8844 en bij zeer dringende spoed via 112.