Herdenkingsmonument Muiderstraatweg wordt opgeknapt

Het herdenkingsmonument aan het einde van de Muiderstraatweg wordt opgeknapt. Vanaf maandag 8 februari 2021 zullen het kruis en de gedenksteen daarom tijdelijk elders veilig worden opgeslagen. Voor de nationale dodenherdenking op 4 mei 2021 zal het werk afgerond en het kruis en gedenksteen weer teruggeplaatst zijn.

Het herdenkingsmonument ligt aan de Muiderstraatweg, even voorbij de ingang van de parkeerplaats bij de entree van het Diemerbos. De opknapbeurt is nodig omdat de damwand achter het monument in slechte staat is. De damwand wordt vervangen, de bestrating weer netjes aangelegd en de beplanting bij het monument vervangen. Voordat de gedenksteen en het kruis worden teruggeplaatst, krijgt het kruis een nieuw laagje verf.

Achtergrond

Het herdenkingsmonument is na de oorlog opgericht op de plek waar op 6 januari 1945 vijf personen werden gefusilleerd. Dit was een vergelding voor een door het verzet gepleegde sabotageactie op de spoorlijn. Op de gedenksteen, die op 4 mei 2014 onthuld werd, staan de namen van de slachtoffers. Oud-burgemeester De Hon achterhaalde hun namen. Zij zijn begraven op de erebegraafplaats in Overveen.