Vogelgriep

Misschien hebt u het gehoord of gelezen. Op dit moment is er in heel Europa een vogelgriepuitbraak. In Diemen zijn er nog geen meldingen van de vogelgriep, maar in de regio wel. Toch is het goed om op te letten. Vooral omdat de vogelgriep ook wordt verspreid door wilde vogels die in het hele land te vinden zijn en ook uw kat of hond ziek kan maken.

De vogelgriep is een besmettelijke ziekte die vooral gevaarlijk is voor vogels en pluimvee. Vaak gaan besmette dieren dood. De verspreiding komt voornamelijk door de poep van de vogels. Maar de vogelgriep kan ook verspreid worden als andere dieren dode vogels vinden en oppakken. Hierdoor kunnen ook andere dieren de vogelgriep krijgen. En dat kan ernstige gevolgen hebben. 

Wat kunt u doen?

  • Heeft u een dode vogel gevonden? Zorg ervoor dat de vogel niet door u of uw huisdier wordt aangeraakt. U kunt het beste de dierenambulance bellen op (020) 62 62 121. 
  • Doe uw hond aan de lijn in gebieden waar veel vogels voorkomen, bijvoorbeeld in parken en natuurgebieden.
  • Heeft u bijvoorbeeld kippen in een buitenren? Dan moet u ervoor zorgen dat ze niet in contact kunnen komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen.

Meer informatie over de vogelgriep en hoe u een zieke vogel kunt herkennen kunt u vinden op de website van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit