Verkeer in Diemen vanaf 25 januari onder het spoor door.

Na ruim twee jaar van bouwactiviteiten is vannacht de nieuwe spooronderdoorgang in Diemen open gegaan voor het verkeer. 

De afgelopen week kondigden twee tekstkarren met een afteller de openstelling al aan, zodat weggebruikers zich konden voorbereiden. En vannacht was het dan zover. Nadat aannemer Mobilis-Hegeman ’s de bebording had aangepast en de bouwhekken verzet, reden de eerste auto’s en een enkele fietser door de spooronderdoorgang. Hiermee is een mijlpaal in het project bereikt.

Ingrijpend werk

Wethouder Hans Prins van de gemeente Diemen ziet het voordeel. “Het is best ingrijpend als je in het centrum van Diemen in bewoond gebied en op een drukke verkeersader een spooronderdoorgang gaat bouwen. Tegelijk merk ik ook dat veel inwoners beseffen waarom we dit hebben gedaan. Want door de spooronderdoorgang komt er een einde aan gevaarlijke situaties in de buurt van het station. Ook is er nu een vrije doorgang zonder oponthoud voor de nood- en hulpdiensten en alle verkeer.”
Projectmanager Jaap van Beek van aannemerscombinatie Mobilis-Hegeman: “We hebben met veel oog voor veiligheid en kwaliteit deze onderdoorgang gebouwd, in goede samenwerking met alle partijen. We zijn trots op het resultaat en feliciteren ProRail, de gemeente en inwoners van Diemen met deze veilige onderdoorgang”.

Overweg 'weg' 

Ook ProRail is blij dat de overweg nu kan worden afgesloten. Regiodirecteur Harro Homan: “Samen met het ministerie investeren we veel in het ondertunnelen of beter beveiligen van overwegen. Dit komt zowel het treinverkeer als weggebruikers ten goede. Immers: de beste overweg is geen overweg. En in Diemen geldt dat zeker, omdat zowel het treinverkeer als het verkeer op de Ouddiemerlaan toenam. Mensen stonden steeds vaker en langer te wachten. Dat leverde soms gevaarlijk gedrag op. Maar ook hulpdiensten stonden regelmatig vast. En dat  Is echt een ongewenste situatie. 

Nog niet helemaal klaar

Na de openstelling is het project nog niet helemaal af. Harro Homan: “De tijdelijke Ouddiemerlaan en de overweg zijn nu afgesloten en hebben hun taak gedaan. Nu wordt het tijd om ze weg te halen. Dat gebeurt de komende maanden. In het eerste weekend van maart is daarom geen treinverkeer mogelijk.” Ook wordt perron 2 van station Diemen aangepast: “Perron 2 wordt opgeschoven richting de onderdoorgang, zodat ook het station mooi daarop aansluit en alles straks één geheel vormt. Daarna gaat de gemeente aan de slag met het inrichten van de buitenruimte. Maar eerst met zijn allen door die prachtige onderdoorgang!”

Feestelijke opening in mei 

Het is de bedoeling dat de nieuwe spooronderdoorgang in mei feestelijk wordt geopend met en voor inwoners van Diemen. De datum hiervoor moet nog bepaald worden.