Honderden betaalbare woningen in aantocht voor Diemen

Holland Park West Fase 3 feestelijk van start 

Holland Park gaat een nieuwe fase in. Ooit stonden er op de plek van Holland Park verouderde en leegstaande kantoorpanden. Nu krijgt de wijk steeds meer vorm als duurzame en gezellige plek met woningen voor jong en oud. Aan de westkant van Holland Park komen er honderden betaalbare woningen bij. Op 28 juni werd de bouw van ‘Park Valley’ Fase 3 feestelijk gestart. 

Start bouw Park Valley 

Op 28 juni werd de feestelijke aftrap gegeven voor de start bouw van nieuwe woongebouwen in Holland Park West. Deze buurt bestaat uit vier bouwblokken, met daarin allerlei soorten woningen, een basisschool, buurthuis en andere fijne plekken voor de hele wijk. Tussen de woonblokken komen grote groene tuinen en plekken om te ontmoeten en te spelen. In Park Valley Fase 3 komen 117 sociale huurwoningen, 115 middenhuur appartementen en 10 appartementen in de vrije sector.  
 
Wethouder Hans Prins sprak tijdens de bijeenkomst de aanwezigen toe: “Diemen is een gewilde plek om te wonen. Dat is positief, maar kent ook uitdagingen. De woningnood in Diemen is onverminderd hoog. Vooral in het sociale segment. Daarom zijn we ook zo blij om vandaag de start van de realisatie van Fase 3 van Holland Park West te vieren. Met deze 3e fase komen er weer honderden kwalitatieve woningen bij voor Diemen. Ruim 90% van deze woningen is sociale huur of middenhuur. Daar zijn we als gemeente trots op. We maken ons hard voor betaalbare woonruimte voor iedereen. Voor jongeren die beginnen aan hun wooncarrière, voor Diemense gezinnen die meer ruimte nodig hebben en voor ouderen die dankzij goed ontworpen woningen langer gezond thuis kunnen blijven wonen.”  

Voorrang voor Diemenaren 

Ook ging wethouder Prins in op de voorrangsregeling die geldt in Holland Park West. “Een deel van de middeldure huurwoningen wordt met voorrang toegewezen aan Diemenaren. Zo zorgen we voor doorstroom op onze woningmarkt en dat mensen die graag in Diemen willen blijven dat ook kunnen. Hiernaast worden er woningen met voorrang toegewezen aan mensen uit vitale beroepsgroepen, oftewel die werken in het onderwijs of de zorg, bij de politie, brandweer of andere hulpdiensten. Door hen voorrang te geven behouden we deze belangrijke mensen voor Diemen en zorgen we voor eerlijke kansen.”  

Tijdcapsule 

Tijdens de start bouw begroeven kinderen van OBS Het Atelier samen met de ontwikkelaar en wethouder Hans Prins een tijdcapsule. In de capsule zitten tekeningen die laten zien hoe de kinderen hun leven in Holland Park in de toekomst voor zich zien. Wel zullen ze nog even moeten wachten voor hun capsule in de toekomst wordt gevonden door archeologen: Park Valley wordt bijzonder duurzaam en toekomstbestendig gebouwd en kan dus wel een tijdje mee. 

Park Valley Fase 3 wordt grotendeels energieneutraal gebouwd, wekt haar eigen energie op en maakt gebruik van herbruikbare materialen. Ook wordt regenwater gebufferd en hergebruikt en komt er zeer veel groen op en rond het gebouw. In deze groene tuinen kunnen bewoners en buren elkaar ontmoeten.  

Wethouder Prins: “Een wijk is veel meer dan woningen alleen. Je thuis voelen gaat niet over stenen, dat gaat over mensen. Over een praatje maken met de buren, een kop koffie drinken in de zon, iets voor elkaar doen als dat nodig is. Park Valley wordt niet alleen een mooie plek om te wonen, maar vooral ook een sociale plek om te leven.”