Reizende tentoonstelling ‘Open over depressiviteit’ te zien in Diemen

Tot 4 april staat de reizende tentoonstelling ‘OPEN over depressiviteit’ bij station Diemen Zuid. De tentoonstelling van stichting Open Mind geeft mentale kwetsbaarheid van jonge mensen een gezicht. In de tentoonstelling komen 30 jonge ervaringsdeskundigen (18-35 jaar) in beeld en aan het woord om mentale kwetsbaarheid zichtbaar en beter bespreekbaar te maken. 

Eén op de vijf jongeren krijgt ooit in haar of zijn leven te maken met depressie. 

De grote indringende portretten van de jongvolwassenen worden gecombineerd met hun verhaal over hoe zij hun depressie ervaren, hoe zij hiermee omgaan en hoe hun omgeving dat kan doen. De maatregelen rond corona hebben ook invloed op de mentale gezondheid van deze jongeren. Zij ervaren dat er een groot taboe rust op het praten over hun depressie, terwijl juist dít, samen met effectieve hulp van  buiten, een sleutelrol speelt in de zoektocht naar een passende manier om hiermee om te gaan.


Het gezicht en het verhaal erachter

De tentoonstelling is gemaakt door twee moeders met een dochter met depressie: fotografe Linelle Deunk en Mirjam Bekker-Stoop (directeur van stichting Open mind). Zij reisden door heel Nederland om een zo divers mogelijke groep jongeren te portretteren en hun persoonlijke verhalen vast te leggen.