Speciale tuin voor vlinders aangelegd

Opening Vlinderidylle aan de Iet van Feggelenlaan

Op maandag 21 maart heeft wethouder Matthijs Sikkes-van den Berg samen met kinderen van brede school de Kersenboom en Kars Veling van de Vlinderstichting de eerste vlinderidylle in Diemen ingezaaid. Dat gebeurde aan de let van Feggelenlaan op initiatief van een aantal bewoners uit Plantage de Sniep en de Vlinderstichting. Het is de eerste vlinderidylle in Diemen. In heel Nederland zijn er ongeveer 40 vlinderidylles. 

Een broedplek voor vlinders

Er zijn steeds minder vlinders in Nederland. En dat is zorgelijk, want vlinders zijn belangrijk voor de diversiteit aan planten en dieren . Een van de oorzaken van de daling is een gebrek aan voedsel. Vlinders leven vooral door het drinken van nectar en stuifmeel van bloemen. Dat is steeds lastiger om te vinden, omdat er weinig plekken met bloemen zijn. Door het aanleggen van vlinderidylles komen er meer plekken waar vlinders voedsel kunnen vinden. 

Een vlinderydille is een strook waar  inheemse bloemen en planten worden ingezaaid waar vlinders erg van houden. Ook rupsen hebben de bloemen nodig voor hun ontwikkeling. Zo ontstaat er een ruig stukje grasland met veel verschillende soorten bloemen en planten, waaronder brandnetels omdat vlinders daar erg van houden.  

Bewonersinitiatief

Het aanleggen van de vlinderidylle is een initiatief van bewoners uit Plantage de Sniep. Deze eerste vlinderidylle is een proef. De bewoners onderhouden de idylle. Dat betekent dat ze ongewenste planten handmatig verwijderen. Daarnaast gaan ze ook vlinders tellen. Het vraagt dus aardig wat inzet van bewoners.