Zilveren Diemer Speld voor Jacques Grishaver

De onderscheiding van de gemeente Diemen werd hem uitgereikt bij een viering van zijn 80ste verjaardag in Grand Café Deli in zijn woonplaats Diemen. Hij ontvangt de onderscheiding vanwege zijn grote maatschappelijke verdiensten. Zo is de heer Grishaver sinds 1998 voorzitter van het Nederlands Auschwitz Comité. Hij is ook de initiatiefnemer van het Nationale Holocaust Namenmonument, dat vorig jaar in Amsterdam werd onthuld. 

Boodschap

Burgemeester Erik Boog prijst de vele verdiensten van Grishaver: “Zijn niet aflatende strijd tegen antisemitisme, racisme en discriminatie verdient grote waardering. Zijn doorzettingsvermogen en optimisme zijn onontbeerlijk gebleken bij zijn strijd voor de totstandkoming van het Nationale Holocaust Monument. Vanuit zijn tragische familiehistorie heeft hij een enorme gedrevenheid laten zien. Niet alleen bij het op verschillende wijzen stilstaan bij het noodlottige lot van het Joodse volk in de Tweede Wereldoorlog, maar ook bij educatie en bewustwording van toekomstige generaties. Met als belangrijkste waarschuwing: laat dit nooit meer gebeuren. Hij wijst er daarbij met nadruk op dat dit ook andere bevolkingsgroepen kan treffen. Het is van groot belang dat hij al jaren met autoriteit en gezag deze boodschap verkondigt.”

Nederlands Auschwitz Comité

Jacques Grishaver is sinds 1989 bestuurslid bij het Nederlands Auschwitz Comité, sinds 1998 is hij voorzitter. Het comité organiseert de jaarlijkse Auschwitz-lezing, de jaarlijkse nationale herdenking, lezingen op scholen en herdenkingsreizen naar de voormalige concentratiekampen. Voor Diemen is tevens van belang de betrokkenheid van Jacques Grishaver bij het plaatsen van zogeheten stolpersteine bij de woningen van gedeporteerde Joodse inwoners en bij een nieuw te realiseren lokaal holocaust monument, dat gepland is bij de herinrichting van het Van Gemertplantsoen in Diemen. 


De Zilveren Diemer Speld wordt door het college van B en W van Diemen toegekend aan mensen die zich in hoge mate verdienstelijk hebben gemaakt voor de gemeenschap. De heer Grishaver werd onlangs al benoemd tot Officier in de Orde voor Oranje-Nassau.