Diemen onderdeel van campagne tegen crimineel misbruik van vastgoed

Meld Misdaad Anoniem (M.) is samen met een aantal gemeenten, waaronder ook Diemen, een campagne gestart tegen misstanden in de vastgoedbranche. Criminelen hebben panden nodig voor drugs, wapens en illegale prostitutie of als investeringsmodel voor criminele winsten. De huur en aankoop wordt soms mede mogelijk gemaakt doordat mensen binnen de vastgoedsector criminelen helpen. M. start daarom een campagne om het bewustzijn van medewerkers en ondernemers in de vastgoedsector te vergroten en een veilige meldplek te bieden.

Makelaars, notarissen, taxateurs, vastgoedbeheerders, hypotheekadviseurs, accountants en belastingadviseurs zijn soms op de hoogte van criminaliteit doordat ze in hun werk afwijkingen signaleren. Denk aan ongebruikelijke betalingen, scheve prijsverhoudingen, vervalste documenten, inconsistentie in dossiers en schijnconstructies. Door onderlinge werkrelaties komen getuigen soms in de knel. Anoniem melden biedt dan uitkomst om criminele besmetting van de branche te voorkomen.

Samen met de sector

In de campagne gaan M. en de gemeenten actief samenwerken met de sector, door toolkits en artikelen te verspreiden en presentaties te verzorgen. Via een online strategie en e-learning zien mensen waar ze op moeten letten en worden melddrempels verlaagd.

Burgemeester Boog van Diemen benadrukt hoe belangrijk meldingen zijn voor de aanpak van criminaliteit: ”Criminaliteit die zich in de bovenwereld probeert te vestigen ondermijnt de samenleving. Het brengt ondernemers en werknemers in een lastige positie, zorgt voor oneerlijke concurrentie en brengt onveiligheid met zich mee. Bovendien kan er schade aan panden ontstaan en zijn de panden ook niet beschikbaar voor echte woningzoekenden of bedrijven die zich willen vestigen. Alle reden om samen alert te zijn en meldingen te doen. Ik ben dus blij dat we nu samen met de sector en met Meld Misdaad Anoniem weer concrete stappen zetten.”

In de regio Amsterdam is de campagne afgetrapt samen met Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA), die al eerder aangaven een rol te zien voor makelaars bij de aanpak van ondermijning. In het kader van de campagne organiseert de MVA een kennissessie over ondermijning voor haar leden.

Meer informatie is te lezen via de volgende link.