Geen vuurwerkshow bij jaarwisseling

De centrale, professionele vuurwerkshow die de gemeente Diemen bij de komende jaarwisseling wilde organiseren gaat niet door. Door de snelle stijging van het aantal coronabesmettingen en ziekenhuisopnames en door de extra maatregelen is het perspectief somber. Omdat nog onduidelijk is of de ontwikkelingen tijdig de positieve kant op gaan, acht het college het nu niet verantwoord om door te gaan met de voorbereidingen.

De gemeente wilde de centrale vuurwerkshow organiseren als een mooie afsluiting van het jaar zonder vuurwerkslachtoffers, schade of andere narigheid. Burgemeester Boog licht toe: “Het is jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen. We hadden een mooi alternatief voor het afsteken van vuurwerk willen bieden, want dat levert inmiddels zoveel maatschappelijke schade en overlast op dat serieuze beperkingen nodig zijn. Vanwege de oplopende coronacijfers vonden we het helaas niet raadzaam om door te gaan om een evenement te organiseren dat mogelijk veel publiek zou trekken.” 

Regels voor vuurwerk

Op dit moment geldt er voor Diemen geen totaalverbod op het afsteken van vuurwerk. Maar een aantal vuurwerkproducten mag niet meer afgestoken en verkocht worden. Het gaat dan onder andere om knalvuurwerk en vuurpijlen. Het is nog onduidelijk hoe ver het landelijke verbod van consumentenvuurwerk zal gaan rond de komende jaarwisseling. Het kabinet kan mogelijk nog besluiten tot een totaalverbod voor deze jaarwisseling, net zoals vorig jaar. In Diemen geldt verder voor een aantal zones dat er geen vuurwerk mag worden afgestoken. Die vuurwerkvrije zones liggen rond winkelcentra, zorginstellingen, scholen, ov-voorzieningen als stations, bus-en tramhaltes, de kinderboerderij, maneges, parkeerterreinen, het gemeentehuis, het politiebureau en de brandweerkazerne. Die beperkingen zijn nodig om de overlast in de buurt van kwetsbare mensen, dieren en essentiële gebouwen te voorkomen.

Boog: “Ik hoop dat dit de laatste jaarwisseling is waarbij we nog zoveel last hebben van het coronavirus. En dat we volgend jaar wel met een mooie show de komst van een nieuw jaar kunnen inluiden. Ik snap dat dit een fikse tegenvaller is en ik roep de inwoners van Diemen toch op om zich aan de spelregels te houden, zowel op het gebied van corona als die over vuurwerk. Laten we volhouden en uitkijken naar een beter 2022.”