Diemense boa’s en toezichthouders op pad met bodycams

De bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) en toezichthouders Openbare Ruimte van de gemeente Diemen gaan vanaf vandaag op pad met bodycams. 

Proef bodycams voor boa’s en toezichthouders

Voor de duur van een jaar start de gemeente een proef met bodycams voor boa’s en toezichthouders. Uit ervaringen in andere gemeenten blijkt dat de meeste mensen zich beter gedragen als zij gefilmd worden. Dit draagt bij aan de veiligheid van de gemeentelijke handhavers. De proef is een vervolg op een voorstel van verschillende fracties in de gemeenteraad om de mogelijkheden van bodycams voor boa’s en toezichthouders te onderzoeken. 

Bodycams tegen ongepast gedrag

Bodycams zijn kleine camera’s die op de borst worden gedragen en die beeld en geluid opnemen. Ze worden alleen gebruikt om de interactie bij escalaties op te nemen. Dat er opnamen gemaakt worden, kan voorkomen dat mensen die aangesproken worden door boa’s of toezichthouders ongepast gedrag gaan vertonen. Gemeenten die al eerder hun boa’s en toezichthouders met bodycams uitrustten, hebben wat dat betreft positieve ervaringen opgedaan. 

Een ander belangrijk voordeel van bodycams is dat de opnamen ook gebruikt kunnen worden als bewijs bij mogelijke strafrechtelijk onderzoek. De afgelopen periode was te zien dat de Diemense boa’s en toezichthouders steeds meer te maken kreeg met agressie en incidenten. De gemeente wil daarom investeren in hun veiligheid en werkbeleving. Behalve trainingen en opleidingen hoort daar ook een goede uitrusting bij, nu inclusief bodycams.

Privacy en opslag beelden

De gemeente Diemen schafte zes bodycams aan voor haar boa’s en toezichthouders. Het gebruik van de bodycams is aan strenge regels gebonden voor wat betreft privacy, opslag van gegevens en uitleesrechten. De gemeente respecteert uiteraard die regels. De specifieke privacyverklaring bodycams is op onze website terug te lezen.