Week van Lezen en Schrijven: 6 - 12 september

Van 6 - 12 september is het de Week van Lezen en Schrijven. Tijdens deze week komen we in actie om ervoor te zorgen dat ook mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden aan de samenleving mee kunnen doen.
In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen taalproblemen. In Diemen hebben ongeveer 2500 van de 32.000 inwoners moeite met lezen en schrijven. Daardoor hebben ze ook vaak moeite met een computer of een smartphone.

Taallessen

De gemeente Diemen wil inwoners die lezen en schrijven moeilijk vinden helpen met lessen. Dat kan bijvoorbeeld bij het Leef en Leerpunt in Huis van de Buurt ’t Kruidvat. Mensen die moeite hebben met lezen en schrijven kunnen ook hulp krijgen bij het taalmaatjesproject. Lees hier het verhaal van taalmaatjes Manisha en Edith.

Het taalmaatjesproject is voor iedereen. Ook voor mensen die geboren zijn in Nederland, maar soms moeite hebben met het lezen van ingewikkelde brieven. Wilt u oefenen met de Nederlandse taal of wilt u als vrijwilliger iemand helpen met de Nederlandse taal? Dan kunt u zich aanmelden bij Daniëlle Hendriks, coördinator van het Leef en Leerpunt. U kunt contact met haar opnemen per e-mail of telefonisch (06) 507 164 04.
Er zijn ook professionele taallessen die de gemeente aanbiedt.

Samen met andere gemeenten

Diemen werkt met de andere gemeenten in de regio samen in het Regionaal Programma Laaggeletterdheid en het plan Taaloffensief. Daarin staan afspraken om inwoners te helpen die moeite hebben met lezen en schrijven. In onderstaande video komen bewoners en mensen die taalles geven uit de hele regio aan het woord.  

Activiteiten

 • Elke maandag 13.30 - 15.00 uur: leesgroep in ’t Kruidvat 
 • Maandag 6 september: kijkdag voor mensen die mee willen doen of vrijwilliger willen worden bij de leesgroep in ‘t Kruidvat 
   
 • Elke dinsdag 10.00 – 12.00 uur: oefenen met de Nederlandse taal in het Noorderlicht
   
 • Elke donderdag 14.30 – 15.30 uur: computer vragenuurtje in ’t Kruidvat
 • Donderdag 9 september 14.30 – 16.30 uur: inloop taalspelletjes voor iedereen in ’t Kruidvat
   
 • Vrijdag 10 september 12.00 – 17.00 uur: inloop en rondleidingen bij OBA Diemen

Adressen

't Kruidvat - Ouderkerkerlaan 30, 1112 BE Diemen
Noorderlicht - Gruttoplein 2, 1113 HM Diemen
OBA Diemen - Wilhelminaplantsoen 126, 1111 CP Diemen