Diemen krijgt certificaat dementievriendelijke gemeente

De gemeente Diemen heeft vandaag, op Wereld Alzheimer Dag, het certificaat dementievriendelijke gemeente gekregen. Fred Cohen, voorzitter van Alzheimer Amsterdam, reikte het certificaat in het gemeentehuis uit aan wethouder Marian Everhardt. Als dementievriendelijke gemeente wil Diemen ervoor zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen aan het gewone leven. De organisaties die in Diemen mensen met dementie en hun naasten begeleiden, verzorgen vandaag een mooi programma om extra aandacht te vragen voor dementie. Het openen van een kunsttentoonstelling in de trouwzaal was het startschot voor de wandelroute die langs allerlei activiteiten in het centrum van Diemen leidt.

In Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. Bovendien zal dit aantal mede door de vergrijzing naar verwachting toenemen en mogelijk zelfs verdubbelen in 2040, blijkt uit cijfers van Alzheimer Nederland.

Dementie-aanpak in Diemen

Samen met verschillende organisaties in Diemen wordt er al veel gedaan om te zorgen dat mensen met dementie zo lang mogelijk mee kunnen blijven doen aan het gewone leven. Er is een mooi dementienetwerk in Diemen waarbij de lijnen kort zijn. Met de preventieve huisbezoeken van Welzijn Diemen kunnen we bijvoorbeeld al vroeg dementie signaleren en mensen doorverwijzen naar deskundigen. Naasten van mensen met dementie hebben vaak een zware mantelzorgtaak. Om hen wat ruimte en rust te geven, kunnen mensen met dementie naar dagbesteding. In het Alzheimercafé kunnen mensen met dementie, hun partners, familie, vrienden en hulpverleners terecht voor informatie en uitwisseling.

Naast een stevig dementienetwerk is het ook belangrijk dat zoveel mogelijk mensen weten hoe om te gaan met mensen met dementie. De medewerkers van het Klant Contact Centrum van de gemeente krijgen daarvoor een training. Ook andere professionals en vrijwilligers in de gemeente kunnen deze training volgen.