Samen aan de slag voor inwoners die moeite hebben met lezen en schrijven

In de Week van Lezen en Schrijven waren er in Diemen allerlei activiteiten om aandacht te vragen voor mensen die lezen en schrijven en werken met computers moeilijk vinden.

Het Leef en Leerpunt gaf informatie en organiseerde een taalspelletjesmiddag. Vluchtelingenwerk verzorgde samen met NT2 Digitaal een open dag. In de bibliotheek werd dinsdag 13 september ‘Hulp bij Digitaal’ geopend. Woensdag 14 september werd de Week van Lezen en Schrijven feestelijk afgesloten met de ondertekening van het Regionaal Taalakkoord. Daarin staan afspraken van de gemeenten uit de regio om inwoners te helpen die lezen en schrijven moeilijk vinden. Voor Diemen werd het taalakkoord ondertekend door wethouder Marian Everhardt en directrice Dionne Tool van Welzijn Diemen. De Week van lezen en Schrijven is nu voorbij, maar de taal- en computerlessen in Diemen gaan natuurlijk gewoon door!

Regionaal Taalakkoord 

In Nederland hebben 2,5 miljoen mensen moeite met taal, rekenen en omgaan met computers. In Diemen zijn dat er ongeveer 3000. De gemeenten in de regio Groot Amsterdam werken al langer samen om deze mensen te helpen. Meer dan 40 verschillende organisaties hebben dat in het Regionaal Taalakkoord afgesproken. Dat doen ze door samen inwoners te bereiken en ze te helpen om passende cursussen te vinden. Bijvoorbeeld bij het Leef en Leerpunt of de OBA. Gemeentes die meedoen zijn Diemen, Amsterdam, Aalsmeer , Amstelveen, Ouder-Amstel, Uithoorn, Haarlemmermeer en De Ronde Venen. Woensdag werd het taalakkoord uitgebreid met nieuwe partners.

Taallessen en hulp bij omgaan met computers

In Diemen kunnen mensen die lezen en schrijven moeilijk vinden taallessen volgen, bijvoorbeeld bij het Leef en Leerpunt van Welzijn Diemen. Daar kun je ook terecht als je werken met computers lastig vindt. Dat kan nu ook in OBA Diemen. In de bibliotheek werd dinsdag 13 september ‘Hulp bij Digitaal’ feestelijk geopend in het bijzijn van wethouder Marian Everhardt. Iedereen kan daar iedere dinsdagmiddag en woensdagochtend binnenlopen voor advies. Het is gratis en je hoeft geen lid te zijn van de OBA.

Meer weten?

Wilt u weten hoe u een cursus kunt volgen? Of wilt u weten wat u als werkgever of inwoner kunt doen om andere inwoners uit Diemen te helpen? Stuur dan een mail naar socialezaken@diemen.nl of neem direct contact op met onze consulent Marouane Khamal. Hij is te bereiken via marouane.khamal@diemen.nl of (020) 31 44 780.