Uitbreiding Theater de Omval en Openbare Bibliotheek

Impressie Oba Omval voorzijde2

De Diemense vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) krijgt een plek in Theater de Omval na een verbouwing en uitbreiding. Dat maakt de culturele huiskamer in het centrum van Diemen nog completer. Er komt een extra multifunctionele zaal waar zowel het theater als de bibliotheek gebruik van kunnen maken. Ook voor Muziekschool Diemen, Welzijn Diemen, Studio DMN en Grand Café Blauw komt er een mooie (nieuwe) plek in De Omval. De gemeenteraad heeft in de vergadering van 22 april 2021 ingestemd met de verbouwing en uitbreiding van Theater de Omval. In oktober 2021 zijn de werkzaamheden bij de Omval gestart aan de achterzijde van het gebouw. Naar verwachting is het project begin 2023 afgerond.

Architect Sjoerd Soeters van PPHP, die ook het huidige theater ontwierp, maakte het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding.

Nieuws

Het werk aan de uitbreiding aan de achterzijde van het theater gaat steeds een stapje verder. Inmiddels zijn de rode panelen geplaatst die dit deel van het gebouw markeren. Vanaf 22 juli 2022 kan de aannemer het bouwterrein verkleinen, waardoor er alvast weer wat meer parkeerplekken kunnen worden gebruikt voor bezoekers van het centrum. 

20220715 rode panelen

In het bestaande deel van de Omval kunnen de nieuwe studio van Studio DMN en de drie nieuwe repetitieruimtes voor de Muziekschool Diemen vanaf 21 juli 2022 in gebruik worden genomen. In Grand Café Blauw is een glazen pui gemaakt, die het grand café beter verbindt met het terras buiten.

Na de bouwvakantie pakt de aannemer het werk weer op.

Het ontwerp


Omval interieur 1

Architect Sjoerd Soeters van Architectenbureau PPHP, die ook het huidige theater ontwierp, maakte het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding van De Omval. Hierin wordt De Omval uitgebreid met een kleine, multifunctionele theaterzaal en ruimte voor de bibliotheek. Het bestaande deel van het theater wordt verbouwd.  

 

Uitbreiding

Aan de achterzijde van het gebouw komt een uitbreiding. De OBA wordt ondergebracht op twee verdiepingen in het nieuwe deel van het gebouw en op de plek waar nu de kantoren en kleedkamers zijn. In de uitbreiding komt daarnaast een kleine theaterzaal met plek voor 66 bezoekers, speciaal ingericht voor het draaien van films en andere activiteiten, onder andere van de OBA. Boven de bibliotheek en de kleine theaterzaal komen kantoren, de nieuwe kleedkamers en een vergaderzaal. 

Verbouwing

Welzijn Diemen, Muziekschool Diemen en Studio DMN verhuizen naar eigen ruimtes op de tweede verdieping van het huidige gebouw. De bestaande ruimtes van De Omval krijgen een facelift. Grand Café Blauw wordt opgeknapt. Aan de voorkant komt een schuifpui die voor een betere verbinding met het terras zal zorgen. 

Video ontwerp

Voor degene die alvast een blik wil werpen op het vernieuwde theater, zie ook de 3D-video waarin u in vogelvlucht wordt meegenomen in het ontwerp.

 

Onderzoek
  • Stedenbouwkundige aspecten: De commissie Welstand heeft geen bezwaren tegen het voorliggende ontwerp. 
  • Parkeren en verkeer: Door de uitbreiding aan de achterzijde van Theater de Omval blijven er 15 parkeerplekken minder over dan nu (70) op het daar gelegen parkeerterrein. Uit het Mobiliteitsadvies uitbreiding De Omval d.d. 11-12-2019 blijkt dat de uitbreiding van De Omval onder een aantal voorwaarden verkeerskundig haalbaar is. Deze voorwaarden zijn realiseerbaar. Verwacht wordt dat er met de komst van de bibliotheek meer fietsparkeerruimte nodig zal zijn. 
  • Duurzaamheid: Het gebouw zal BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) worden opgeleverd. 
Planning

De planning bij de start van het project was er op gericht dat het gebouw aan het einde van het tweede kwartaal van 2022 opgeleverd zou worden en de bibliotheek na de zomer de deuren zou kunnen openen. Helaas kon deze planning niet gehaald worden, voornamelijk door problemen met de levering van materialen. De planning is nu dat de nieuwbouw in oktober 2022 casco wordt opgeleverd. Hierna wordt de verdere afwerking en inrichting uitgevoerd. De verwachting is dat in januari 2023 het project klaar is.

Contact

Een overzicht van de meest gestelde vragen is te zien op de Veelgestelde vragen pagina.
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de heer Duursma via het Klant Contact Centrum, via (020) 31 44 888 of info@diemen.nl. Vermeld in het onderwerp ‘Omval/OBA’.