Gratis openbaar vervoer voor AOW'ers

Persoonlijke ov-chipkaart

Heeft u een persoonlijke ov-chipkaart dan kunt u gratis reizen met de tram, de bus en de metro van het GVB. In de nachtbus en bij andere zoals, Connexxion of de NS, moet u betalen.

U heeft recht op gratis openbaar vervoer als u in Diemen woont en voldoet aan één van de volgende eisen:

  • U krijgt AOW en u hebt een laag inkomen tot 110% van de bijstandsnorm. De grens (inclusief vakantietoeslag) is voor alleenstaand € 1293,88 en gehuwd € 1753,86.
  • U krijgt AOW en u volgt via schuldhulpverlening een minnelijk traject of een traject Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.

Indien u aan één van de eisen niet voldoet heeft u geen recht op gratis openbaar vervoer.  

U mag ook van deze regeling gebruik maken als u een pasje heeft van het Wmo vervoer. U moet dan wel AOW ontvangen en aan het inkomen voldoen.

Aanvragen persoonlijke ov-chipkaart

Voor het aanvragen van een gratis abonnement heeft u een persoonlijke kaart nodig waar uw pasfoto op staat. Deze kunt u online aanvragen via http://www.ov-chipkaart.nl/. Om de kaart online aan te vragen heeft u een digitale foto nodig. De kaart kost € 7,50. 

Heeft u geen internet of kunt u niet via het internet een kaart aanvragen bel dan naar de klantenservice 0900 – 0980 (€ 0,50 per gesprek) of ga naar een servicepunt.

De servicepunten in de buurt zijn:

- Balie NS-station Amsterdam Amstel
- Balie NS-station Amsterdam Centraal
- Balie NS-station Amsterdam Zuid
- Balie NS-station Sloterdijk
- Balie NS-station Schiphol
- Balie NS-station Zaandam
- Balie NS-station Almere-Centrum

Informatie

Heeft u vragen of wilt u in aanmerking komen voor deze regeling, neem dan contact op met de minima consulent van team Sociale Zaken van dinsdag tot en met donderdag tussen 8:30 en 16:30 uur en op vrijdag tussen 8:30 uur en 11:00 uur.  U mag ook een e-mail sturen met uw naam, telefoonnummer en als onderwerp “Gratis OV”. Dan nemen wij contact met u op.