Energietoeslag naar draagkracht

Heeft u geen recht op de ‘Energietoeslag 2022’ omdat uw inkomsten te hoog zijn? En komt u toch in de financiële problemen door hoge energiekosten? Misschien heeft u recht op de regeling ‘Energietoeslag naar draagkracht’.   

Als u recht heeft op deze regeling krijgt u € 1300,00. Deze toeslag is net zo hoog als het bedrag van de ‘energietoeslag 2022’. U kunt een aanvraag doen vanaf 1 juni 2023 tot en met 31 december 2023.

Let op!
Het gaat niet om de ‘Energietoeslag 2023’ die bedoeld is voor inwoners met een minimum inkomen. Die regeling is nog niet vastgesteld vanuit de overheid. Als hier nieuwe informatie over is dan laten wij dat via de standaard nieuwskanalen weten.

Voorwaarden om te kunnen aanvragen
  • U bent 21 jaar of ouder 
  • U woont in Diemen
  • U heeft een eigen koop/huurwoning of kamer waarvoor u energiekosten betaalt
  • U heeft geen ‘Energietoeslag 2022’ ontvangen 
  • Uw laatste eindafrekening energie is hoger dan die daarvoor

Ook kijken wij naar uw besteedbaar inkomen en vermogen. De hoogte hiervan kunt u berekenen met behulp van een informatieblad. Met de uitkomst kunt u controleren of uw aanvraag geldig is.                         
Bij alle financiële vragen worden gegevens gevraagd over januari 2022.
Dit doen wij omdat we binnen deze regeling met hetzelfde startpunt willen werken als bij de ‘Energietoeslag 2022’. 

Een belangrijk verschil met de Energietoeslag 2022 is dat dit keer uw vermogen onderdeel is van de voorwaarden. De inkomensgrens wordt ook anders bepaald. Daarom is het informatieblad gemaakt.

Hoe aanvragen? 

De ‘Energietoeslag naar draagkracht’ kunt u digitaal aanvragen. Het digitale aanvraagformulier vindt u hier:

Aanvraag energietoeslag naar draagkracht 

Tip!
Verzamel uw financiële gegevens over januari 2022 voordat u met de aanvraag start. Als hulpmiddel is het informatieblad voor u gemaakt.

Het is sneller om de aanvraag digitaal te doen. Mocht dat niet lukken dan kunt u een papieren aanvraagformulier gebruiken. U kunt het formulier ophalen bij de balie in de hal van het gemeentehuis.

Vragen of geldzorgen? 

Heeft u nog vragen over de ‘Energietoeslag naar draagkracht’? 

Dan kunt u bellen met het team Sociale Zaken op werkdagen tussen 10:00 en 11:00 uur via: (020) 314 48 88. Het is ook mogelijk een e-mail te sturen naar socialezaken@diemen.nl. Zet daarin uw naam, telefoonnummer en uw vraag. Dan nemen wij contact met u op.

Geldzorgen?

Inzicht in uw uitgaven kan helpen bij geldzorgen. U kunt bijvoorbeeld online een Persoonlijk Budgetadvies ontvangen via het Nibud. Klik hier voor het starten van dit Persoonlijk Budgetadvies.

Op Geldfit.nl kunt u een test doen. Binnen 2 minuten krijgt u een gericht advies. Door het beantwoorden van een paar korte vragen in de test krijgt u inzicht in uw financiële situatie. De uitslag van de test bevat een persoonlijk advies en wijst meteen de weg naar de hulp die beschikbaar is in Diemen.

Er is ook de mogelijkheid contact op te nemen met Madi Diemen via Madi Diemen | Heeft u geldproblemen? U bent niet de enige!