Vraag hier uw energietoeslag aan

Mensen met een laag inkomen worden dit jaar gesteund met een extra bijdrage van € 800,- voor de hoge energiekosten: de eenmalige energietoeslag 2022. De gemeente Diemen heeft besloten om in 2022 deze eenmalige energietoeslag van € 800,- euro te geven aan alle zelfstandige huishoudens met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum.

Extra bedrag van € 500,-

Op 5 juli besloot het kabinet dat de eenmalige energietoeslag van € 800,00 wordt verhoogd met € 500,00. De eenmalige energietoeslag wordt nu totaal € 1.300,00 per huishouden. 

  • Heeft u de vergoeding van € 800,00 al aangevraagd en wacht u nog op uitbetaling of heeft u deze al ontvangen?
  • Of heeft u een uitkering van de gemeente Diemen of een AIO uitkering van de SVB. En heeft u de energietoeslag daarom al automatisch ontvangen? 

Dan hoeft u niks te doen. U krijgt het extra bedrag van € 500,00 later automatisch van ons. 

Nieuwe aanvragen

Wilt u de eenmalige energietoeslag nog voor de eerste keer aanvragen? U kunt nu een aanvraag doen voor € 800,00. En nog niet voor € 1300,00. Als u recht hebt op deze energietoeslag krijgt u het extra bedrag van  € 500,00 later ook automatisch van ons. 
Op dit moment weten wij nog niet precies wanneer wij dit extra bedrag van € 500,00 automatisch kunnen uitbetalen. Zodra wij dit weten leest u dit op deze pagina.

Automatische toekenning 

Aan huishoudens die een uitkering van gemeente Diemen ontvangen (Participatiewet/Ioaw) of AIO uitkering van de SVB is de toeslag inmiddels automatisch toegekend. Deze huishoudens hebben daarover een brief ontvangen. 

Laag inkomen en nog geen toeslag ontvangen? Dan kunt u zelf een aanvraag doen

Zelfstandige huishoudens die de eenmalige energietoeslag 2022 niet automatisch hebben ontvangen, kunnen een aanvraag indienen. 

U komt alleen voor de Energietoeslag in aanmerking als u een laag inkomen heeft tot 130% van het sociaal minimum. Hoe hoog dat voor u is, hangt af van uw persoonlijke situatie. U kunt in de tabel hieronder zelf bekijken hoe hoog uw inkomen maximaal mag zijn. De bedragen zijn netto bedragen, maar u moet wel het vakantiegeld meerekenen dat iedere maand voor u gereserveerd wordt. Bent u gehuwd of woont u samen? Dan gaat het om het totale inkomen van uzelf en uw partner.

Gezinssituatie Leeftijd Maximaal netto inkomen per maand inclusief vakantiegeld
Gehuwd / samenwonend 21 jaar of ouder tot AOW gerechtigde leeftijd € 2.027,45
Alleenstaand / alleenstaande ouder 21 jaar of ouder tot AOW gerechtigde leeftijd € 1.419,22
Gehuwd / samenwonend AOW gerechtigde leeftijd € 2.135,30
Alleenstaande / alleenstaande ouder AOW gerechtigde leeftijd € 1.576,98

 

U heeft geen recht op de energietoeslag als u:

  • Jonger dan 21 jaar bent;
  • Jonger dan 27 jaar bent en studiefinanciering ontvangt;
  • In een inrichting woont;
  • Geen zelfstandige woonruimte hebt;
  • Gedetineerd bent.

Hoe aanvragen?

Om de energietoeslag aan te vragen moet u het aanvraagformulier digitaal invullen. Dat vindt u hier:

Logo DigiD Aanvraag energietoeslag 

Kunt u niet digitaal aanvragen (wat wel sneller en eenvoudiger is)? Dan kunt u het formulier op papier invullen. U kunt het formulier ophalen bij het Klant Contact Centrum in de hal van het gemeentehuis. Ook kunt u een e-mail sturen naar socialezaken@diemen.nl met daarin uw naam en telefoonnummer en als onderwerp “energietoeslag”. Wij sturen u dan een aanvraagformulier toe.

U kunt het volledig ingevulde en ondertekende aanvraagformulier opsturen naar de gemeente Diemen, Postbus 191, 1110 AD Diemen, of in een envelop afgeven bij het Klant Contact Centrum in het gemeentehuis onder vermelding van “Energietoeslag”.

Hoe lang duurt het?

Wij nemen zo snel mogelijk een besluit over uw aanvraag. Dit duurt maximaal 8 weken. Deze termijn gaat in op de datum van de aanvraag. De aanvragen handelen wij af op volgorde van binnenkomst.

Door onvoorziene omstandigheden hebben we momenteel onvoldoende personeel alle aanvragen op tijd af te handelen. Wij proberen uw aanvraag binnen de termijn af te handelen, maar het kan zijn dat dit niet altijd lukt. Wij hopen op uw begrip hiervoor. Indien u hierdoor in ernstige financiële problemen komt kunt u contact opnemen met team Sociale zaken, zie hieronder.

Nog vragen?

Twijfelt u ergens over of heeft u nog een vraag? Neem dan contact op met team Sociale Zaken. Zij zijn tussen 10:00 en 11:00 uur bereikbaar via (020) 31 44 888. Ook kunt u een e-mail sturen naar socialezaken@diemen.nl met daarbij uw naam, telefoonnummer en als onderwerp "Energietoeslag". Dan nemen wij contact met u op.