Uitbreiding Theater de Omval en Openbare Bibliotheek

Impressie Oba Omval voorzijde2

De Diemense vestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) zal, na een verbouwing en uitbreiding, een plek in Theater de Omval krijgen. Dat maakt de culturele huiskamer in het centrum van Diemen nog completer. Er komt een extra multifunctionele zaal waar zowel het theater als de bibliotheek gebruik van kunnen maken. Ook voor Muziekschool Diemen, Welzijn Diemen, Studio DMN en Grand Café Blauw komt er een mooie (nieuwe) plek in De Omval. De gemeenteraad heeft in de vergadering van 22 april 2021 ingestemd met een verklaring van geen bedenkingen (geen bezwaar) voor de verbouwing en uitbreiding van Theater de Omval.

Architect Sjoerd Soeters van PPHP, die ook het huidige theater ontwierp, maakte het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding.

Nieuws


Op 18 februari 2021 heeft de gemeenteraad ingestemd met een krediet van 3.950.000 euro voor de verbouwing en uitbreiding van De Omval. De gemeenteraad heeft in de vergadering van 22 april 2021 ingestemd met een verklaring van geen bedenkingen voor de verbouwing en uitbreiding van Theater de Omval. Het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding van De Omval is in nauw overleg met De Omval (inclusief een aantal vaste huurders) en de OBA tot stand gekomen. Het ontwerp wordt nu verder uitgewerkt tot een uitvoeringsplan (het plan om mee te kunnen gaan werken).

Het ontwerp


Omval interieur 1

Architect Sjoerd Soeters van Architectenbureau PPHP, die ook het huidige theater ontwierp, maakte het ontwerp voor de verbouwing en uitbreiding van De Omval. Hierin wordt De Omval uitgebreid met een kleine, multifunctionele theaterzaal en ruimte voor de bibliotheek. Het bestaande deel van het theater wordt verbouwd.  

 

Uitbreiding

Aan de achterzijde van het gebouw komt een uitbreiding. De OBA wordt ondergebracht op twee verdiepingen in het nieuwe deel van het gebouw en op de plek waar nu de kantoren en kleedkamers zijn. In de uitbreiding komt daarnaast een kleine theaterzaal met plek voor 66 bezoekers, speciaal ingericht voor het draaien van films en andere activiteiten, onder andere van de OBA. Boven de bibliotheek en de kleine theaterzaal komen kantoren, de nieuwe kleedkamers en een vergaderzaal. 

Verbouwing

Welzijn Diemen, Muziekschool Diemen en Studio DMN verhuizen naar eigen ruimtes op de tweede verdieping van het huidige gebouw. De bestaande ruimtes van De Omval krijgen een facelift. Grand Café Blauw wordt opgeknapt. Aan de voorkant komt een schuifpui die voor een betere verbinding met het terras zal zorgen. 

Video ontwerp

Voor degene die alvast een blik wil werpen op het vernieuwde theater, zie ook de 3D-video waarin u in vogelvlucht wordt meegenomen in het ontwerp.

 

Onderzoek

 

  • Stedenbouwkundige aspecten: De commissie Welstand heeft geen bezwaren tegen het voorliggende ontwerp. 
  • Parkeren en verkeer: Door de uitbreiding aan de achterzijde van Theater de Omval blijven er 15 parkeerplekken minder over dan nu (70) op het daar gelegen parkeerterrein. Uit het Mobiliteitsadvies uitbreiding De Omval d.d. 11-12-2019 blijkt dat de uitbreiding van De Omval onder een aantal voorwaarden verkeerskundig haalbaar is. Deze voorwaarden zijn realiseerbaar. Verwacht wordt dat er met de komst van de bibliotheek meer fietsparkeerruimte nodig zal zijn. 
  • Duurzaamheid: Het gebouw zal BENG (Bijna Energie Neutraal Gebouw) worden opgeleverd. 
Planning


De planning is er op gericht dat het gebouw aan het einde van het tweede kwartaal van 2022 opgeleverd wordt, na de zomer van 2022 kan dan de bibliotheek de deuren openen in De Omval en de kleine theaterzaal in gebruik worden genomen. Tijdens de verbouwing kunnen de activiteiten zoveel mogelijk blijven doorgaan. 

Contact


Een overzicht van de meest gestelde vragen is te zien op de Veelgestelde vragen pagina.
Voor overige vragen kunt u contact opnemen met de heer Duursma via het Klant Contact Centrum, via (020) 31 44 888 of info@diemen.nl. Vermeld in het onderwerp ‘Omval/OBA’.