Warmtetransitie
In december 2021 heeft de gemeenteraad de Transitievisie Warmte (TWV) vastgesteld. Hierin staat hoe de gemeente in 2040 aardgasvrij wil worden. Het is ook belangrijk dat we woningen en bedrijven goed isoleren. De gemeente wil toe naar een warmteoplossing die duurzaam is en voor alle inwoners en bedrijven betaalbaar.
De gemeente gaat met inwoners, verenigingen van eigenaren, bedrijven en verhuurders in gesprek over de planning en de warmteoplossing. Doel is te komen tot een uitvoeringsplan voor de buurt. Woningeigenaren houden het recht niet aan te sluiten op een warmtenet. Het is dan een voorwaarde dat de warmteoplossing die ze zelf kiezen net zo duurzaam is.
In 2024 onderzoeken we wat haalbaar is. We kijken wat er technisch kan, wat duurzaam is en wat de kosten zijn.
In grote lijnen zijn er drie mogelijkheden:
- Het regionale warmtenet van Vattenfall verder uitrollen in Diemen.
- Lokale warmtebronnen met kleinschalige warmtenetten om deze warmte te verdelen.
- De individuele oplossing waar we alle woningen heel goed isoleren en overal een warmtepomp plaatsen.
Vattenfall wil het net nog steeds gaan voeden met een biomassacentrale. Diemen wil dat niet. Daarom heeft Vattenfall op dit moment geen plannen om in Diemen uit te breiden. Als de biomassacentrale niet doorgaat zal het zelfs een uitdaging zijn om de huidige klanten van het warmtenet van voldoende warmte te voorzien. Deze warmtebron is voorlopig niet aan de orde.
De beste kansen zien wij voor lokale warmtebronnen , die we met een relatief eenvoudig warmtenet naar de woningen kunnen brengen. Voorbeelden daarvan zijn de datacenters aan de Treubweg, het warme water dat zomers door de Weespertrekvaart stroomt, en aardwarmte die op zo’n twee kilometer diepte onder Diemen aanwezig is.
Om deze warmte te kunnen gebruiken zijn grote warmtepompen nodig. Die kunnen we op een centrale plaats opstellen en gebruiken als er voldoende stroom beschikbaar is. Op die manier kunnen we de problemen van netcongestie vermijden, en zelfs een bijdrage leveren aan de oplossing.
Als we heel Diemen met individuele warmtepompen van het gas af willen halen, moeten we:
Alle huizen eerst goed isoleren.
- Voldoende stroom in de buurten beschikbaar hebben. Tot 2036 verwacht netbeheerder Liander nog last te hebben van de netcongestie. Tot die tijd is niet mogelijk om op grote schaal warmtepompen in gebouwen aan te sluiten.
- Genoeg ruimte vinden voor de, soms lawaaiige, warmtepompen. In de veelal vrij smalle woningen van Diemen is hier vaak geen plaats voor.
- Wij verwachten dat deze richting voor héél Diemen niet haalbaar is.